Koruma Altında İlk Başkent: Bursa



Osmangazi Belediyesi'nin önderliğinde gerçekleşen Tarih Zirvesi , ÇEKÜL Vakfı' ndan Mimarlar Odası'na, Anıtlar Kurulu'ndan Uludağ Üniversitesi'ne, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden Eski Eserleri Sevenler Kurumu'na kadar pek çok kişi ve kurumu bir araya getirdi.

Osmangazi Belediyesi Sanat Galerisi'nde düzenlenen zirvede, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Sözen; tarihi mirası korunma çalışmalarında, küreselleşen dünyada küreselleşenlerin yanlışlığına uyulmaması gerektiğini vurguladı. Sözen, Bursa da tarihi ve kültürel mirasın korunmasına yönelik önemli bir bilinç oluştuğunun altını çizen Sözen, bu konuda yerel yöneticilerin uzmanlar ve halkın katılımıyla birlikte ortak bir çalışma yürütmesi gerektiğini kaydetti.

Toplantı, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'nin projeleri anlattığı sunumla başladı. Tarihsel mirası işlevlendirerek koruma amacında olduklarını anlatan Altepe, ilçedeki SMÖ yapıların envanterinin çıkarıldığını söyledi. 1270 yapıdan 300 ünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Altepe, bunlar için çalışma başlattıklarını söyledi. Altepe daha sonra, Kültür Yolu projesini, Saltanat Kapı ile Fetih Kapı projelerini anlattı. Surlar ın 500 metrelik bölümüyle ilgili proje çalışmasının tamamlandığını da ifade eden Başkan Altepe, Kamberler Tarih ve Kültür Parkı ile Bursa ya yeni bir soluk getireceklerini söyledi. 7,5 hektarlık alanın kamulaştırma bedelinin yaklaşık 40 trilyon lira olduğunu anlatan Altepe, bugüne kadar 2 trilyon lira harcadıklarını, 2005 yılı bütçesinden de 8 trilyon lira harcayacaklarını bildirdi.

Projeler masaya yatırıldı
Irgandı Köprüsü nün işlerliğinin artırılacağını, Karabaşi Tekkesi nin temsil ettiği kültürle özdeşleştirilecek şekilde işlevlendirileceğini, Gökdere Medresesi nin kültür merkezi olacağını kaydeden Başkan Altepe; Ördekli Hamamı, Tuz Hanı, Tuz Pazarı, Abdal Mehmet Camii, Haraççıoğlu Medresesi, Somuncu Baba Türbesi ve Seyyid Usul Tekkesi restorasyon projesiyle ilgili de ayrıntılı bilgiler verdi.

Altepe nin önem verdiği bir diğer çalışma Sayısal Kültür Haritası. Çalışma içinde Osmangazi sınırlarındaki 2 binden fazla eserin 5 binden fazla fotoğrafla yer alacağı çalışmanın tarihi eserlerin envanteri ve ulaşılması bakımından oldukça önemli olduğunu kaydeden Altepe, üniversitelere, sivil toplum örgütlerine ve tüm toplumsal kesimlere ortak çalışma çağrısında bulundu. Altepe, Bugüne kadar yok olan eserler zaten gitti, onları geri getirmenin imkanı yok. Ama elimizdeki kurtarmak hala elimizde dedi.