Bu yıl çevre kirliliği nedeniyle 2 milyon YTL ceza verilen Yatağan Termik Santrali’nin külünün, bir firmanın işleminden sonra baraj inşaatlarında kullanılmak üzere DSİ’ye satıldığı bildirildi. Külü artırmak için santralin olumsuz koşullarına, baca gazı arıtma tesislerinin tam olmamasına ve yasaklara karşın üç üniteyle çalıştırıldığı öne sürüldü.
Avukat Nuray Şahbudak, Yatağan Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, İşletme Müdürü Aziz Tığ, Teknik Müdür Yardımcısı Harun Sarı, Muğla Çevre Müdürü Behlül Şenyürek hakkında görevi suistimal suçlamalarıyla suç duyurusunda bulundu, şu görüşleri savundu:
Uyarılara aldıran yok
"Santralde bir ünitenin baca gazı arıtmaya alındı. Diğer iki ünitenin arıtması çalışmıyor. Buna rağmen santral üç üniteyle faaliyet gösteriyor. Meteorolojik veriler internet ortamında bile yayınlandığı halde, yetkilileri dikkate almıyor."
Külü işlemden geçiren firmanın da faaliyetinin durdurulmasına karşın çalıştığını savunan Şahbudak, "Baca gazı arıtma tesisi devreye alındığında kül atığının tasfiyesinde kullanılıyor. Birinci ünite baca gazı arıtma tesisi devreye alındığında, satışa arz edilecek kül miktarı düştü. 31 Aralık’a kadar 56 bin ton kül satmayı taahhüt eden santral yönetimi, gerekli miktarda sağlamak için üç üniteyi, yasalara aykırı şekilde çalıştırdı" dedi.
Günde 400 ton
Külleri işleyip satan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Öztürk, santralden ayda 40 bin ton kül çıktığını, günlük 400 ton işlemelerine izin verildiğini söyledi. Öztürk, "Ocak ayında ortaya atılan iddialardan sonra kül satışı durduruldu. Soruşturmanın ardından DSİ’nin talepleri doğrultusunda sadece dört baraj inşaatına kül vermeye başladık. Oysa ki bizim mağduriyetimizi karşılamak için çıkan külün tamamını değerlendirebilmemiz gerek. Sonuçta ortada yaptığımız bir yatırım var" dedi.
Müdür yalanladı
YEAŞ Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu Türkiye’deki tüm santrallerin çıkardığı külü sattığını söyledi, "Daha fazla kül için daha fazla üretim yaptığımız asılsız bir iddia. Linyit kullanarak enerji üretimi ucuz maliyetli olduğu için bu santraller enerji üretiminde önceliklidir. Ayrıca biz ürettiğimiz külün sadece onda birini veriyoruz. Ocak ayında yapılan incelemenin ardından sadece DSİ baraj inşaatları için ihtiyaç duyulan miktarda kül satışı yapılıyor" dedi.