DHA'nın haberine göre, İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü'nde cumartesi günü, geçici yol montajı yapılan 'catwalk- kediyolu' halatlarından birinin kopmasından kendisini sorumlu tutarak intihar eden Japon mühendis Kishi Ryoichi'nin bağlantı yerindeki çatlağı birkaç gün önceden gördüğü, müdahalede bulunamadığı için de canına kıydığı anlaşıldı.
Kediyolunun bağlantı yerinden kopmadan önce fotoğrafları da ortaya çıkarken, uzmanların yaptığı son değerlendirmelerin ardından diğer hattın da tehlike yaratması nedeniyle kontrollü bir şekilde indirilmesine, kopan bağlantı yerleri dahil birçok metal parçanın yurt dışında imal edilmesi kararlaştırıldı.
Tamamlandığında İstanbul- İzmir karayolu yolculuğunu 3.5 saate indireceği belirtilen 377 kilometrelik otoyol projesinin en önemli geçiş noktası İzmit Körfez Köprüsü'nde şubat ayından itibaren iki yaka arasında kılavuz kablolar çekildikten sonra 'catwalk' yani kediyolu olarak adlandırılan geçici yürüyüş yolu montajına başlanmıştı. Köprü'den önümüzdeki Haziran ayında da yürüyerek geçmek için hazırlık yapılıyordu.
Geçen cumartesi günü köprüde iki yakayı birleştiren, mühendis ve işçilerin geçici yol montajının yapıldığı doğu taraftaki her biri 8'er ton ağırlığında 14 kablodan oluşan kediyolu Yalova Hersek Burnu tarafındaki ayağın üst bağlantı yerinden kopmuştu.
Cumartesi günü meydana gelen kazanın ardından, projenin bu aşamasının sorumlusu olan Japon mühendis Kishi Ryoichi'nin pazartesi günü Altınova İlçesi mezarlık girişinde cesedi bulunmuştu.
Japon mühendis Kishi Ryoichi'nin, kediyolu montajı yapıldığı için ağırlığı daha da artan doğu yönündeki hattın bağlı bulunduğu Hersek Burnu'ndaki bağlantı yerindeki çatlağı birkaç gün önceden gördüğü, ancak fotoğrafları çekilen bu çatlağı Kishi Ryoichi'nin ilgili birimlere bildirip bildirmediği henüz öğrenilemedi. Japon Mühendis Kishi Ryoichi'nin, çatlağı gördükten sonra, yaklaşık 150 metre yüksekle sayıları 30 ile 50 arasında değişen personelin hayatını riske atmamak için, havanın fırtınalı olacağı gerekçe gösterilerek cumartesi günü tüm çalışanlara izin verdiği de ortaya çıktı.
Parçalar yurt dışında yeniden yapılacak
Bu arada Körfez Köprüsü'nde meydana gelen bu kopmanın ardından incelemeler devam ederken, kopan hattın diğer hatta da baskı yapması, ayrıca kopan bağlantı yerindeki malzemenin de aynı yerde imal edilmiş olması nedeniyle buradaki birçok metal parçaların iptal edilip yenilerinin yapılacağı öğrenildi.
Öncelikle, altından her gün Donanma Komutanlığı'na bağlı savaş gemilerinin yanı sıra başta Tüpraş olmak üzere burudaki petrol işleme ve depolama tesislerine petrol LPG ve kimyasallar getiren tanker ve kuru yük gemilerinin geçtiği köprüde batı yönündeki hat, önümüzdeki günlerde kontrollü bir şekilde indirilecek. Bu tarih daha önceden duyurulup çalışmalar sırasında İzmit Körfezi'ne gemi giriş çıkışı geçici süreyle durdurulacak. Şu anda halen kopma riski taşımasına rağmen, Köprü'nün ayakları altından su altındaki kediyolu ve kabloların zarar veremeyeceği bir hat üzerinden geri geçişlerine izin veriliyor. Tehlike yaratan hattın indirilmesinin ise hazırlıklar tamamlandıktan ve önlemler alındıktan sonra yapılacak.
Açılış 5-6 ay gecikecek
Japon mühendisin canına kıymasına yol açan bu olayın on milyonlarca dolarlık zarara yol açtığı, kopan bağlantı yerindeki metal bölümler başta olmak üzere buradaki birçok malzemenin sökülüp yurtdışında yenilerinin yapılıp getirilecek monte edileceği öğrenildi. Ancak bunun mühendislik çalışmaları, siparişi, imalatı ve Türkiye'ye getirilmesi uzun zaman alacağından, Körfez köprüsü daha önce planlanan bu yıl sonunda açılamayacak. Muhtemelen birkaç aylık gecikme ile 2016 yılı ortalarına sarkacak.