Köprü Projesi Konut Fiyatlarını Etkiledi mi?



Çanakkale Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Dara, boğaza köprü yapılmasının gündeme gelmesinin, arsa fiyatlarını fazla etkilemediğini söyledi. Kentte bir dönem çok konut yapıldığını, o dönemde, krizin de etkisiyle konut fiyatlarında düşüş yaşandığını dile getiren Dara, daha önce 120 bin liraya satılan konutların 90 ila 100 bin liraya kadar gerilediğini anımsattı.

Dara, ancak 2009 yılında konut fiyatlarının tekrar tırmanışa geçtiğini ifade ederek, bu tırmanışla konutların aslında normal olması gereken fiyata geldiğini belirtti. Daha önce konut fiyatlarında suni bir artış yaşandığını, mali kriz ve konut üretiminin armasıyla fiyatların normal seyrine döndüğünü vurgulayan Dara, 2009'un son çeyreğinde konut fiyatlarının normal seviyesinin üzerine çıktığını bildirdi.

Bölgede arsa fiyatlarında ise hiç düşüş yaşanmadığını, konut fiyatları düşmesine rağmen arsa fiyatlarının yükseldiğini dile getiren Dara, ''Bunun nedeni de Çanakkale'de arsa sıkıntısı var. Arsa üretimi yok. Üretim olmayınca mevcut olanlar kıymete biniyor'' dedi.

Köprü fiyatları etkilemedi

Çanakkale Boğazı'na yapılması planlanan köprünün 2023 yılana yetiştirileceği yönünde açıklamaların olduğunu, ancak bu güne kadar ''fizibilitesi yapıldı, şu gün ihaleye çıkılacak, şurada yapılacak'' şeklinde kesin bir bilginin yer almadığını ifade eden Lütfi Dara, şöyle konuştu:

''Çanakkale'ye boğaz köprüsü yapılacağı söylentisi 1980'li yıllardan beri var. İhtilalden sonra Kenan Evren Paşa buraya geldi ve o dahi boğaz köprüsü sözü verdi. Daha sonra da sivil iktidara geçişle birlikte her iktidara gelen boğaz köprüsü sözü verdi Çanakkale'ye. Ama sene 2010 hala Çanakkale'de boğaz köprüsü yapılacak. Tabi ki böyle bir söylentinin arazi ya da arsa fiyatlarında etkisi olur, ama şu anda öyle fazla etkili olunan bir durum yok. Boğaz köprüsü yapılacağı söylentilerinin arsa fiyatlarına fazla etkisi yok. Ama son yıllarda Çanakkale'de arsa ve araziye talep var, bunu söyleyebiliriz. Ama köprü söylentisinin bunda etkisi olmadı.''

Bölgede son yıllarda İstanbul gibi büyük kentlerden büyük arazi taleplerinin olduğunu belirten Dara, köprü söylentilerinden önce de Lapseki Çanakkale arasında arazi alımlarında artış olduğunu bildirdi. Dara, Kepez tarafında arazi talebinin olmadığını, Küçükkuyu ve Assos'ta küçük yatırımcılarla yazlık amaçlı arazi satışlarının yaşandığını kaydetti. Çanakkale'de yabancılara arazi satışının olmadığını da ifade eden Dara, ''O nedenle yabancı girmiyor ama bundan memnunuz. Gelsin yatırımcı alsın ama yabancılara sıcak bakmıyoruz. Yani yabancılara satış olmamasından, ben kendi adıma memnunum'' diye konuştu.

Emlak Müşavirleri Yasası taslağı

Lütfi Dara, en büyük sıkıntılarının Emlak Müşavirleri Yasası'nın çıkmaması olduğunu söyledi. Böyle bir yasa taslağının TBMM'de olduğunu ancak 4-5 yıldır mecliste olan taslağın hala gündeme gelmediğini ifade eden Dara, yasanın çıkması durumunda sektörde çalışanların daha avantajlı konuma geleceklerini bildirdi. Şu anda emlakçının bir yasasının olmadığını, bu nedenle bir takım şeyleri yapamadıklarını dile getiren Dara, şöyle konuştu:

''En büyük sıkıntılarımızdan birisi 'ayakçı' tabir ettiğimiz emlakçılar. Bunların iş yerleri yoktur, vergi vermezler, gezdikleri yerlerde emlakçıların tabelalarından kiralık, satılık yerleri tespit ederek ayak üstü gördüğü müşterilere bunları satarlar. Emlakçı hiç bir şey kazanamaz. Yasa olmadığı için de bunları önleyemiyoruz. Sıkıntımız oradan kaynaklanıyor.''