Yapılan açıklamada, “Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca yapılan değerlendirme ve alınan karar ile köprü ve otoyolların işletme haklarının verilmesi yöntemi ile yapılan özelleştirme ihalesinin iptal edildiğini öğrenmiş bulunmaktayız” denildi.
Yapılan yazılı açıklamada, “Bilindiği üzere köprü ve otoyolların özelleştirilmesi ile ilgili ihale 17 Aralık 2012 tarihinde gerçekleşmiş olup, ihaleye en yüksek teklifi Koç Holding A.Ş.-Malezyalı UEM Group Berhad-Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.’den oluşan Ortak Girişim Grubu vermiştir” denildi.
"Talep edilen yüksek işletme standartları dikkate alınarak teklif verildi"
İhaleye en yüksek teklifi sunan Ortak Girişim Grubu’nun, bu ihaleye çok titiz bir hazırlık ve fizibilite sürecinin ardından katıldığı, bu projeyi Türkiye ekonomisinin bugününe ve geleceğine olan inancının bir ifadesi olarak sahiplendiği belirtildi. Türkiye’nin büyüme ve gelişme potansiyelini ve ihale şartnamesinde talep edilen yüksek bakım ve işletme standartlarını dikkate alarak Ortak Girişim Grubu’nun teklifini verdiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
Ancak bilindiği gibi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan ihaleler Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca onaylandıktan sonra geçerlilik kazanmaktadır. Bu özelleştirme ihalesi kapsamında, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca yapılan değerlendirme ve alınan karar ile köprü ve otoyolların işletme haklarının verilmesi yöntemi ile yapılan özelleştirme ihalesinin iptal edildiğini öğrenmiş bulunmaktayız.”
Başbakan, "rakamı küçük bulduk" demişti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, köprü ve otoyol ihalesinin iptal edilme nedenini, “Rakamı küçük bulduğumuz için biz bu ihaleyi iptal ettik” sözleriyle açıklamıştı. Burada en üst düzeyde bekledikleri bir rakam olduğunu belirten Erdoğan, yeni formül olarak, “İlla blok satış olacak diye bir şey yok. Bunun için de şimdi yeni bazı çalışmalar yaptırıyoruz. Bunlardan bir tanesi de halka açmak olayıdır. Belli bir oranını halka açmak gibi bir adımı da bu özelleştirmede atabiliriz” açıklaması yapmıştı.