Çankaya Belediyesi’nde kendisi için düzenlenen törende, ünlü İtalyan ressam Domingo Notaro, “Teknoloji insanı mutsuz kıldı ve bir nevi aldattı. Medeniyetsiz bir gelişme her zaman bir aldatmadır” ifadesini kullandı.
Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, İtalyan ressam Domingo Notaro’ya plaket verirken, ünlü ressam da bir tablosunu Belediye’ye hediye etti. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Muzaffer Eryılmaz, Notaro’nun özellikle Anadolu kültürünü çok iyi değerlendirdiğini ve Picasso’nun çizgilerini hatırlatan eserler verdiğini kaydetti. Eryılmaz, Notaro’nun çalışmalarında, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bulunan tarihi eserlerden de etkilendiğini ifade etti. Notaro ise Türkiye ve özellikle başkent Ankara’da bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getirerek, “Ülkenizin topraklarında bulunan bu güzel kente teşekkür ediyorum” dedi.
Daha önce Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sergiler açtığını hatırlatan Notaro, bu sergilerden gurur duyduğunu vurguladı. Konuşmaların ardından Notaro, tablosunu Muzaffer Eryılmaz’a hediye ederken, Eryılmaz da Notaro’ya plaket verdi.
‘Her zaman için sanat bir şeyi temsil etmez’
Tören sonrasında soruları yanıtlayan Notaro, hediye ettiği tablosunda neyi ifade ettiğinin sorulması üzerine, her zaman için sanat bir şeyi temsil etmediğini vurgulayarak, “Ancak duygu ve duyarlılık bakımından ele alacak olursak, tabloda görmüş olduğunuz bir heykel için çalışma mekanıdır” dedi.
Tabloda bir çeşit makinanın resmedildiğini ifade eden Notaro, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teknoloji insanı mutsuz kıldı ve bir nevi aldattı. Medeniyetsiz bir gelişme her zaman bir aldatmadır. Bu tabloda insanoğlunun öğelerinden söz edecek olursak, dışta görünen kafayı ele alabiliriz. Bu var olmayanı temsil etmektedir. İçeride görmüş olduğunuz teknolojik şekil ise, teknolojiyi ve gelişmeyi sağlayan insanı temsil etmektedir. Çalışma aşamasındaki bir insanı tabloda görebiliriz. Biraz daha paradoks olacak olursak ve sınırlarımızı zorlayacak olursak; burada bir anne ve kucağında evladını da düşünebiliriz.”
Sanatın amacının, her zaman bazı şeyleri insanoğluna duyumsama yöntemiyle tanıtmak ve aktarmak olduğunu dile getiren Notaro, “Çünkü biz çoğunlukla gözlerimizle görmeyiz; tüm bedenimizle, benliğimizle, varlığımızla nesneleri görür, onları algılar ve kavrarız” dedi.