Konya Havzası İçin Umut Işığı

Dünya Doğayı Koruma Vakfı-Türkiye (WWF) tarafından 2003 yılında yayınlanan ''Tarımsal Su Kullanımı ve Havza Koruma'' adlı raporda, biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın en önemli 9 havzası arasında gösterilen ve susuzluk tehdidi altında olduğu belirlenen Konya Havzası'nın kurtuluşu için proje hazırlandı.

WWF-Türkiye tarafından hazırlanan ''Konya Kapalı Havzası'nın Akılcı Kullanımına Doğru'' adlı projeyle sürdürülebilir su kullanımına geçilmediği takdirde çok ciddi kuraklık tehdidiyle karşı karşıya bulunan havzanın, yaşatılması amaçlanıyor.

Havzadaki tüm su kullanıcılarının, su kullanımı ve kaynak yönetimi sürecine katılımıyla Türkiye için bir sürdürülebilir kullanım ve biyolojik çeşitlilik koruma modeli oluşturulmasının hedeflendiği projenin, 3 yıl süreyle uygulanması planlanıyor. Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı Özel Çevre Koruma Kurumu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile havzadaki yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinde yürütülecek projeye göre, havzanın kurtuluşu için şu yöntemler izlenecek:

Tehlike büyük

Doğal olarak 4.2 metreküp civarında suyun bulunduğu havzada, yetiştirilen ürünler toplam su kaynağının yüzde 50'siyle 88'i arasına ihtiyaç duyduğu için havzaya dışarıdan su taşınması zorunluluğu bulunuyor.

Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü'nün verilerine göre, ''su zengini'' olarak bilinen Türkiye'nin 2025 yılına kadar su sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağı öngörüsünden hareketle, şimdiden dışarıdan su taşınması gereken Konya Kapalı Havzası'nın, Türkiye genelinden daha ciddi bir durumla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.

WWF tarafından, var olan tarım faaliyetlerinin, havzalar arası su taşımasını zorunlu kıldığı için sürdürülebilir olmadığı savunularak, sulama ve su koruma konularında daha etkin yöntemler ve gelişmiş teknolojiler kullanılması gerektiği belirtiliyor.