Demir Cevheri Üreticileri Erdemir'le Anlaşmanın Gecikmesinden Endişeli



Nisan ayında maden ocakları açılacak demir cevheri üreticileri, Erdemir ile anlaşma imzalamamış olmalarının sıkıntısını yaşıyor. Yerli üreticiler, ihtiyacın ithalat yoluyla karşılanmasından endişe ediyor.

Oyak'ın yeni yönetimi oluşturma sürecinde yaşanan sancılar, Erdemir'e hammadde satışı yapan demir cevheri üreticilerini telaşlandırdı. Demir cevheri üreticileri, bu yıl için Erdemir ile yapılması gereken satış anlaşmasına hâlâ imza atamadı. Bu ay imzalanması gereken anlaşma için görüşmelerin birkaç ay önce başladığı ancak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yönetiminin Oyak'ın beklenmesi gerektiğine karar vererek imza atmadığı öğrenildi. Demir cevheri üreticileri ise nisan ayında maden ocaklarının açılacağını ve hazırlıkların şimdiden başlaması gerektiğine dikkat çekerek, "Erdemir'e yapacağımız satış hâlâ belli olmadığı için hazırlıklara başlayamıyoruz, geç kalıyoruz" dediler.

İthalat korkusu sardı
Yaklaşık 3 hafta önce, yani Erdemir'in Oyak'a devrinden önce eski Erdemir yönetimi ile demir cevheri üreticileri bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda bu yıl yerli piyasadan yapılacak alım konusu tartışmaya açıldı. Erdemir yönetimi Oyak'a devir öncesinde hammadde alımına yönelik bir karar vermenin doğru olmayacağını belirterek, demir cevheri üreticileri ile anlaşma imzalamadı. Oyak'ın Arcelor olmadan Erdemir'i devralmasına rağmen hâlâ bu şirketle görüşüyor olması ise yerli demir cevheri üreticilerinde ithalat korkusu yarattı. Demir cevheri üreticileri Arcelor'un geniş çaplı hammadde ithalatı yaptığını ifade ederek, bu şirketin Erdemir'e ortak olması durumunda hammadde ihtiyacının tamamıyla ithalat yoluyla karşılanmasından endişe edildiğini ifade ettiler.

Arcelor'un 10 yıllık anlaşması var
Erdemir'in bu yıl da yerli üreticiden demir hammaddesi satın almaya karar vermesi durumunda en geç nisan ayında anlaşmanın imzalanması gerekecek. Ancak bunun öncesinde dünya demir fiyatlarının da belirlenmesi gerekiyor. Arcelor'un dünyanın en büyük demir üreticisi Brezilyalı ve Avustralyalı üreticilerden demir alımına yönelik 10 yıllık anlaşması bulunuyor. 2004 yılında demir fiyatları yüzde 20 oranında artarken, 2005 yılında ise artış oranı yüzde 71.5 oldu. Arcelor, yılda 50-60 milyon tonluk demir cevheri ithalatı yapıyor.

Yerli üreticilerin Erdemir'e sattığı demir miktarı ise geçen sene 700 bin ton olarak gerçekleşti. Öte yandan, bir kısım demir üreticisi ise Erdemir ile henüz bir anlaşma imzalanmamış olması nedeniyle duyulan endişenin yersiz olduğuna dikkat çekerek, "Daha dünya demir fiyatları dahi belli değil. Şu koşullarda Erdemir içinde yönetim değişikliği olmamış olsa bile anlaşma yapılması mümkün değil. Üstelik yeni yönetimi hemen sıkboğaz etmek de yanlış olur" diye konuştu. Erdemir 2003 yılında yurt içinden 206 milyon dolar, 2004 yılında ise 277 milyon dolarlık demir ve taş kömürü alımı gerçekleştirdi. Yurtdışından ise 2003 yılında 257, 2004 yılında ise 391 milyon dolarlık demir ve taş kömürü alımı yapıldı.