"Ihlamur Vadisi Kentin Elinden Alındı"

İnsan Yerleşimleri Derneği, Cevahir Alışveriş Merkezi'nin "Ihlamur vadisini kentin elinden almak" anlamına geldiğini açıkladı: "Alan kamu malıydı. İstanbullular karar sürecinden dışlandı. Bu bölge rekreasyon kuşağı olabilirdi. Kent nefes alırdı."

İnsan Yerleşimleri Derneği (İYD), İstanbul Şişli'de açılan "Cevahir İstanbul" adlı alışveriş merkezinin kent sorunlarını çok daha büyüteceğini açıkladı.

Dernek, yazılı açıklamasında, " Bugünden sonra bölgede ulaşım çok daha çekilmez, soluduğumuz hava çok daha kirli, İstanbul'da yaşamak çok daha zor, İstanbul'un size ait olan bir parçası daha sizden koparılmış olacak" dedi.

Dünyanın ikinci büyük alışveriş merkezi olarak tanıtılan Cevahir İstanbul, geçen hafta sonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle açılmıştı.

"İstanbullular kamu malıyla ilgili karar sürecinden dışlandı"
Dernek, kamu malı olan alanın alışveriş merkezi için ayrılmasının "Ihlamur vadisinin kentin elinden alınma" sürecinin bir parçası olduğunu, İstanbulluları hiçe saydığını söylüyor: "Cevahir Alışveriş Merkezi'ni tartışırken burasının geçmişte İETT'nin otobüs garajı olduğunu unutuyoruz. Bu kamu alanının nasıl dönüşeceğine ilişkin bir karar süreci yaşanması gerekirken, dönemin belediye başkanı bu alanı özelleştirmeye kalktı. Bu karar demokratik değildi, kamu otoritesi konuya dar bir perspektiften yaklaşmıştı."

Kararın "yalnızca bir şehircilik hatası değil, demokrasi ayıbı da olduğunu" söyleyen İYD, kent yönetiminin yanı sıra, uzmanlık kurumlarının da sürece göz yumduğunu vurguladı. "Burada Türkiye'nin en büyük açıklığı olan bir otobüs hangarı bulunuyordu. Bu hangar kolaylıkla bugün İstanbul'da ihtiyaç duyulan çok amaçlı bir salona dönüşebilir ve kentin kültürel gelişiminde rol alabilirdi. Tramvay şirketinden kalan 1. Milli tarzındaki ana yapının yola olan cepheyi genişletmek için yıkılması da bir başka felaketti. Metro istasyonu bile kentliler düşünülerek merkeze alınmak yerine buraya kaydırıldı."

"Vadi kente nefes aldırabilirdi"
Dernek, Ihlamur vadisinin yoğun imara açılması yerine, kentin nefes alabileceği bir yere dönüştürülebileceğini, bu sonucu anlamak için, "Taksim Gezi Parkı'nın, Maçka Parkı'nın olmadığı bir İstanbul'u" göz önüne getirmenin yeterli olacağını söylüyor.

"Bu kent parçası aşağıda Ihlamur Vadisi'ne uzanan bir rekreasyon kuşağı oluşturabilir, böylece Nişantaşı, Şişli, Mecidiyeköy gibi semtler daha nitelikli bir yaşama çevresi haline gelirdi. Ulaşım kolaylaşırdı, çocuklar sağlıklı bir gelişme ortamına kavuşurdu, yetişkinler daha mutlu yaşardı.

"Kent yönetimi bunları düşünmek yerine kendisini kuşatan çıkar çevrelerine teslim oldu. Çünkü İstanbul'da siyasetçiler hep bu çevreler tarafından finanse edildi. Ihlamur Vadisi, bu girişimin bir uzantısı olarak haksız kazançlara sahne olacak bir biçimde kentin elinden alındı."