Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin, Konut Finansman Sistemine İlişkin Yasa Tasarısı’nın değiştirilmeden kabul edilmesi halinde “Mortgagezedeler yaratılacağını” söyledi.
Bu alanda yeni vergi gelirleri yaratma yoluna gidildiğine ve “tüccara” verilen vergi desteğinin tüketiciden çıkarılmaya çalışıldığına işaret eden Çetin, tüketicinin bu yasadan yararlanmak için ev bulması gerektiği, bu konutların değerini belirlemek için de SPK’dan izinli ekspertizler ve bunların veridiği raporun esas alınacağını hatırlattı. Ancak tapuda tescilli değer ile piyasa değerinin her zaman farklı olduğunun altını çizen Çetin, tüketicinin önce bu farkı ödeyerek, daha da mağdur olacağını söyledi.
Çetin, tasarıya göre konutların değerleme raporunu SPK’dan lisanslı uzmanların vereceğini dile getirerek, ancak Türkiye’de SPK lisanslı 350-400 uzman olduğunu, bu durumun da yığılmalara ve usulsüzlüklere yol açacağını ifade etti. Tasarının; konutun yüzde 25’ini tüketicinin ödemesini öngördüğünü belirten Çetin, “Bunun anlamı eğer birikmiş paranız yoksa ‘mortgage’ size yaramaz demektir. Çünkü yasa çıktığında emlak piyasası ederinin üzerinde fiyattan işlem yapacaktır. Yasa ile fiyatlar yükselecektir. Bu; cebinde 50 bin YTL’si olmayan bu sistemden yararlanamaz demektir. Özellikle dar ve orta gelirliler için bu parayı bir defada ödemek imkansızdır” diye konuştu.
‘Tüketicinin görüşü alınmalı’
Çetin, tasarı ile menkul kıymetlere uygulanacak yüzde 15 stopajın doğrudan tüketiciye yansımasına tepki göstererek, “sıvı yumurta” ve “ithal mısırda” yapılan vergi avantasının, tüketicilerden esirgendiğine dikkat çekti.
Çetin, tüketicinin, işlemler sırasında; kredi alan ve kefil olan kişilerin hayat sigortaları, sağlık sigortaları ve alınacak konutun yüzde 25 peşinatı gibi birçok masraf yapacağını hatırlattı.