Barınma krizine doğru hızla ilerleyen Türkiye’de yüksek konut fiyatlarının yanı sıra arz sorunu da sürüyor. Sektör temsilcilerinin uzun zamandır yüksek maliyetlerden dolayı konut arzının düştüğü tezi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de yansıdı. TÜİK’e göre 2023 yılı ilk çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yani inşaatına başlanan bina sayısı yüzde 9.2 azaldı. Sektör temsilcileri, artan maliyetleri işaret ederek “Konutta arz krizi var ve çözülmezse bu durum barınma krizine dönecek.” dedi.
Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’ın haberine göre; TÜİK’in verilerini yorumlayan Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu, bu düşüşün maliyetlerdeki artışın yansıması olduğunu söyledi. Tavukçuoğlu, “Depremden dolayı yaşanan durgunluğun da etkisi vardır ama ana etken maliyetler. Geçen yıl 800 lira olan 1 metreküp beton şu an 2 bin lira oldu. Ev üretmek de satmak da çok zor artık. İnsanların konut edinebilme imkânı ortadan kalktı gibi bir şey. Krediler hem çok yüksek faizli hem de yok.” dedi.
İnşaat ve emlak şirketleri grubu MasterTürk Başkanı Gökhan Taş da ruhsatlardaki azalma için öngörülemeyen maliyet artışlarını gösterdi. Taş, “Bugün açıklanan ruhsat rakamları geçen yıl zaten düşmüştü. Yani 5 yıllık süreçte bakınca bu düşüş yüzde 9’dan çok daha fazla. Dolayısıyla konut arzı riskli seviyeye geliyor. Konut arzındaki problem çözülmedikçe bu iş barınma krizine doğru gider.” şeklinde konuştu.
Kiralar 4 yılda yüzde 583 arttı
Yurttaş ev sahibi olma hayalini kaybederken kiralık konut fiyatları da her geçen gün artıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce’nin analizine göre Türkiye genelinde kiralar son dört yılda yüzde 583 arttı.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.