Konutta Toplu Pazarlık Dönemi



Sendika, emekli sandığı gibi bir çok meslek örgütü şimdi, gayrimenkul şirketleriyle tek tek masaya oturuyor. Üyeleri adına yeni konut projelerinden toplu alım yapmak için pazarlığa soyunuyor. Böylece, gayrimenkul şirketleri satış maliyetlerini büyük oranda düşürüp, pazarlama sorununu ortadan kaldırmış, meslek örgütleri de üyelerinin cazip şartlarda konut sahibi olmasını sağlamış oluyor. Eston ve TOKİ’nin başlattığı bu uygulamaya, Soyak, Regnum, ve Ofton da katılmaya hazırlanıyor.

Gayrimenkul sektörünün canlanmasıyla birlikte peş peşe devreye giren projeler, üst gelir grubunu hedef alınca, dar gelirlinin konut sahibi olma hayali Mortgage’ye kaldı. Ancak, ekonomide yaşanan dalgalanma sonucunda hem kredi faiz oranları hızla yükselmeye başladı. Hem de Mortgage tasarısı bir türlü yasalaşamadı. Bu da dar gelirliyi konut sahibi olabilmek için kendi modelini yaratmak zorunda bıraktı. Sendika ve bankaların emekli sandıkları başta olmak üzere bir çok meslek örgütü şimdi, gayrimenkul şirketleriyle masaya oturuyor. Üyeleri adına yeni konut projelerinden toplu alım yapmak için pazarlığa soyunuyor.

Böylece, gayrimenkul şirketleri satış maliyetlerini büyük oranda düşürüp, pazarlama sorununu ortadan kaldırmış, meslek örgütleri de üyelerinin cazip şartlarda konut sahibi olmasını sağlamış oluyor.

74 Bin YTL'ye Daire

Türkiye’de dar gelirliye talep örgütlenmesiyle konut satışı gerçekleştiren ilk özel firma Eston oldu. Eston’un, Büyükçekmece Yakuplu’da inşaatına başlayacağı Reşit Paşa Evleri Projesi’nin ilk etabında yer alan 813 daireden 346’sı Vakıfbank çalışanları ve emeklilerine satıldı. 88 metrekarelik bir dairenin 74 bin YTL’ye alıcı bulduğu projede, 3 artı 1 dairenin fiyatları da 174 bin YTL’de kaldı. Bunun sonucunda Vakıfbank çalışanları ve emeklileri bölgedeki konut fiyatlarının yüzde 50’yi aşan oranlarda altında kalan bedeller karşılığında konut sahibi olma şansına kavuşmuş oldu.

TOKİ’den Destek

Eston gibi TOKİ’de toplu yapılan talepleri karşılama yoluna gidiyor. Son olarak Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) üyeleri adına yaptığı başvuruyu değerlendiren TOKİ, Halkalı, Pendik ve Hadımköy’de gerçekleştirdiği projelerden pay verme yoluna gitti. TGS’nin TOKİ’yle yaptığı 115 konutluk toplu anlaşmaya göre, 10 bin YTL peşin, 10 yıl vadeyle daire sahibi olunabiliyor. Bu konutların aylık ödemeleri de 500 YTL’yi buluyor. Taksitlerdeki artış da Tüfe’ye göre belirleniyor. 115 konut için 1000 başvurunun yapıldığı konutların önümüzdeki ocak ve mart ayları arasında teslimi de gerçekleştirilecek.

Sıcak Bakılıyor

Eston ve TOKİ’nin başladığı bu uygulamaya Soyak’tan Dumankaya’ya, Ofton’dan Regnum’a kadar bir çok firma sıcak bakıyor. Dumankaya ve Saral örgütlü alıcıya kendi projesinden ev satabileceğine dikkat çekerken, Soyak, Regnum ve Ofton sadece bu müşterilere özel proje de gerçekleştirebileceklerini belirtiyor.

Uygulanmaya başlanan bu yeni modele göre firmalar bir projeye başlamadan önce talep arayışına giriyor. Örgütlenmiş alıcılar ev için ödeyebilecekleri bedeli belirttikten sonra, istenilen fiyata göre bir proje modelleniyor. Proje satılmaya başlanmadan önce yüzde 35’i örgütlü müşteriler tarafından satın alınıyor.

Matek Karı Arttırır

Bazı firmalar da aynı modeli şu an satışını sürdürdükleri projelere kaydırabileceklerine dikkat çekiyor. Proje satışa başlamadan önce verilecek olan indirim oranının yüzde 50’leri bulabileceğine dikkat çeken firmaların yetkilileri, "Proje satışa sunulduktan sonra bu oran yüzde 30’lara kadar düşer. Konutların tamamlandığı dönemde ise sunulan indirim oranı en fazla yüzde 10 olur. Örgütlü müşterilerin de karlı çıkabilmeleri için konutlarını maket üzerinden seçmeleri gerekir" dediler.

Yeni projeye başlıyoruz meslek örgütlerini bekliyoruz

Meslek örgütleri ve derneklerden toplu olarak gelecek teklifleri değerlendirebileceklerini söyleyen Regnum Genel Müdürü Ufuk Öztürk, "Kısa süre içinde Haramidere’de orta gelir grubuna yönelik bir projeye başlayacağız. Bu projede fiyatlar ortalama 850 dolar olacak. Toplu talep karşısında zaten ucuz olan fiyatları yüzde 15-20 oranında aşağıya da çekebiliriz" dedi.

Arsayı bulur, projeyi yaparız

Toplu talebe yönelik olarak gelecek teklifleri değerlendireceklerini söyleyen Ofton İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Şimşek, "Bu taleplere karşın sadece ev yapmakla kalmayız. İstedikleri bölgede arsayı da temin edebiliriz. Tüm projeyi kendi istedikleri şekilde tamamlayabiliriz. İstedikleri fiyata uygun ev yapma yoluna da gideriz. Ayrıca, yine toplu alımlarda şu an gerçekleştirdiğimiz projelerde büyük indirimler de uygularız. Ancak, projenin bitimine yaklaştıkça uyguladığımız indirim oranı da düşer" dedi.

Kooperatiflerin boşluğunu doldurur

Yeni modelin kooperatifçiliğe alternatif oluşturduğunu söyleyen İdeal Yaşam Alanları Genel Müdürü Oğuz Soydan, "Bugüne kadar ucuza arsa bulamıyoruz diyerek proje geliştirmeyen kooperatifçilerin boşluğunu özel şirketler dolduruyor. Firmalar da bu yolla satış ve pazarlama harcamalarını kısarak dar ve orta gelirliye daha uygun koşullarda konut sahibi olma imkanı sağlayabiliyor. Bugüne kadar yurtdışında bile hiç uygulanmayan bu model Türkiye’de konut açığını kapatmak için en iyi formülü oluşturuyor" dedi.

Toplu talebe özel fiyat uygularız

Örgütlü talebe yönelik proje gerçekleştirmeye sıcak baktıklarını söyleyen Soyak Genel Müdürü Emre Çamlıbel, "Bugüne kadar birçok kez özellikle aynı meslek grubundan müşterilerden toplu talep geldi. Bu tür taleplere yapıcı yaklaşmamıza rağmen henüz bu tür proje gerçekleştiremedik. Örgütlü talep sonucunda anlaşma sağlanırsa tabii ki özel ücretlendirme de yaparız. İndirim oranının ne olacağını ise projenin maliyeti belirlenmeden tespit edilemez" dedi.

Eston’dan yeni projeler yolda

Eston’un bu yeni modeli konut pazarlama maliyetlerini düşürerek, alıcılara daha ekonomik konut satmak amacıyla geliştirdiğini söyleyen Eston Genel Müdürü Salih Kuzu, "Talep Örgütlenmesi Modeli, dernek, vakıf, örgütlenmiş şirket çalışanları, kooperatifler gibi örgütlü, dinamik kesimlere, yeni bir seçenek sunacak. Firma olarak bir süredir aldığımız örgütlü konut talebi karşılamaya başladık. Bu durum, bu projeyi çok kısa bir sürede hayata geçirmemizi sağladı. Uygulamanın medyada duyulması ile birlikte, giderek artan bir taleple karşılaştık. Talep Örgütlenmesi modeli çok verimli ve iyi bir yatırım oldu. Benzer çalışmalar ve yeni denemeleri önümüzdeki günlerde de sürdüreceğiz. Model inşaat sektörü için yeni proje fırsatları yaratacak" dedi.