Konutta Hâlâ Büyük Açık Var, Yabancı Devler Sırada

İskandinav gayrimenkul sektörünün lider firması Keops, gayrimenkul geliştirme ve yatırım şirketi AB-Invest ile birlikte Türkiye pazarına girdi. Keops AB-Invest’in Türkiye Genel Müdürü Zafer Arslan, konut piyasasındaki hızlı gelişim, mortgage sistemi ve konut açığı yüzünden yabancı yatırımcıların sektöre ilgisinin arttığını söyledi.

Şimdiye kadar yabancı yatırımcıların alışveriş merkezleri ve ofis binalarına ilgi gösterdiğini belirten Arslan, gelecek dönemde Avrupa, Ortadoğu ve ABD kaynaklı birçok gayrimenkul firmasının hızla Türkiye’ye gireceği öngörüsünde bulundu. İskandinavya’nın konut kredileri bakımından Türkiye’den çok daha ileride olduğuna dikkat çeken Arslan, şirketin sektördeki gelişmeleri iyi analiz edip projelerini ona göre şekillendirdiğini belirtiyor. Ev alanların iç dekorasyon üzerindeki zevklerine göre tasarrufta bulunamadığını anlatan Arslan, Keops-AB mimarlarının ise müşteriye evin iç tasarımını diledikleri gibi yapmada yardımcı olacaklarını haber veriyor.

Arslan, İstanbul’da inşa edecekleri White Side Çekmeköy Apartments’taki bütün evlerin kablosuz ağ bağlantısına sahip olacağını söylüyor. Arslan, ‘akıllı ev’ tabiriyle nitelediği konutların her türlü teknik altyapıyı barındıracağını da sözlerine ekliyor. Proje için Çekmeköy’de 6 milyon dolara 21 bin 600 metrekare arsa aldıkları bilgisini veren genel müdür, evlerin 1+1 ve 2+1 şeklinde tasarlandığını dile getiriyor. Projenin toplam satış bedelinin 40 milyon doları bulacağını kaydeden Arslan, “Projenin temelleri temmuz ayında atılacak. Hedef kitlemiz beyaz yakalılar. Evlerin en önemli özelliği ise kişiselleştirilebilmesi.” ifadelerini kullanıyor.

Mortgage için ikincil piyasa şart
İpoteğe dayalı konut kredisi sistemi mortgage’in yerleşebilmesi için ikinci el piyasalarının oluşması gerektiğini ileri süren Arslan, şunları söylüyor: “Bütün bankalar kullandırdıkları konut kredilerini aktiflerinde taşıyarak riskli bir duruma yol açıyor. Bankalar, uzun vadeli kredileri karşılayabilmek için kısa vadeli mevduatlarla birlikte yurtdışından aldıkları fonları da kullanıyor. Piyasada ciddi bir çalkantı olduğu takdirde bankalar bundan büyük zarar görebilir. Sistemin düzgün işleyebilmesi için uzun vadeli konut alıcılarına sağlanan finansmanın yine benzeri vadelerde yatırımcılarla buluşturulması gerekli.”

İkinci el piyasasının henüz oluşmamış olmasının büyük yabancı gayrimenkul fonlarının Türkiye pazarına girmede isteksiz davranmalarına yol açtığını ileri süren Arslan, ikinci el piyasası için kurulacak kurum ve fonların hayata geçirilmesinin de büyük önem taşıdığını savunuyor. Sermaye Piyasası Kanunu’na göre kurulacak söz konusu kurumların sistemin işleyişi için kilit noktada yer aldığını vurgulayan Zafer Arslan, vergi indirimleri ve vade uzunluğu gibi kolaylıkların da konut talebini artıracağına işaret ediyor. Arslan’a göre, yeni mortgage ürünleri, kişiye özel reyting ve faiz oranları gibi enstrümanların yanı sıra 2008 yılından itibaren ücretlilerin 100 bin YTL’ye kadar kredilerinin faizlerinin gider yazılabilmesi de talebi yükseltecek unsurlar.

1 milyar dolarlık piyasa değerine sahip Keops, Almanya, İspanya ve Çin dahil 10 ülkede yatırımlara sahip. Firmanın ortağı AB-Invest de gayrimenkulün dışında aracılık, danışmanlık ve proje geliştirme hizmetleri veriyor. Firma, yurtdışı yatırımcılara Türkiye’deki yatırımları için yerel ortak olarak danışmanlık hizmeti sağlıyor.