Konutta 42 İl Türkiye Ortalamasını Aşarken Doğu Sıçrama Yapamadı

Konut politikasını ön plana çıkartan AK Parti, bu alanda önemli yatırımlara imza attı. Ancak tek tek illerin gelişme düzeyleri incelendiğinde hala ciddi sıkıntılar yaşayan illerin çokluğu dikkat çekiyor. 39 il, Türkiye ortalamasının altında. Konut yatırımlarının Ege ve Marmara'da yoğunlaşması, buna karşın Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki illerin konut liginin alt sıralarını paylaşması, bu alanda da bölgesel eşitsizliğin ciddi bir sorun olduğunu gösteriyor. Gelişmiş kentlerin durumu ise ilginç. Konut sahipliği sıralamasında İstanbul listenin çok altlarında.

AK Parti'nin göreve geldiği 2002'den sonra, 2003-2005 yılları arasynda 1000 kişi başına düşen konut miktarının Türkiye ortalamasında 8 olarak gerçekleşti. Bu düzey dikkate alındığında 42 ilde ortalamanın altında kalırken, 39 il ise ortalamanın üstüne çıktı. Konut konusunda ciddi sıkıntı çeken ve konut liginin en dibinde yer alan iller ise Ardahan, Bitlis, Şırnak, Van, Ağrı, Kilis, Muş, Şanlıurfa, Mardin ve Osmaniye. Ardahan'da bin kişi başına sadece 0,10 konut düşüyor.

Düzce ve Tunceli'den dikkat çeken sıçrama

Büyük illerin durumu ise bir başka dikkat çekici gelişme. Örneğin; İstanbul bin kişi başına düşen konut miktarında 2,81 ile 68'inci il. Diğer büyük kentlerden Bursa 5,15 ile 53'üncü, Adana 3,98 ile 59'uncu, Mersin 7,21 ile 42'inci, Gaziantep, 2,07 ile 69'uncu sırada. Yani Ankara ve İzmir dışında büyük kentlerden Türkiye ortalamasını aşan yok. Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli gibi sanayinin gelişmiş olduğu kentlerde ise konut alanında da önemli gelişmeler yaşandı.

Konut sahipliğinde bazı illerin yaşadığı sıçrama ise dikkat çekici. Düzce'de, Tunceli, Karabük, Aydın, Balıkesir, Kastamonu, Bilecik listenin zirvesinde yer alan illerin başında geliyor.

Konut yatırımlarındaki bölgesel eşitsizliğin hala devam etmesi de bir diğer önemli gözlem. Yatırımlar daha çok Marmara, Akdeniz ve Ege Bölgesi'ndeki illerde yoğunlaşırken, Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz Bölgeleri'nin çoğunluğu ortalamanın hayli altında. İç Anadolu'da ise gelişmiş iller dışındakiler yine ligin alt sıralarını paylaşıyor.