Konutlarda Dilediğin Kadar Isın Isındığın Kadar Öde Dönemi



Isıtma-soğutma sektörü kuruluşu Alarko Carrier, Avrupa’da uzun yıllardır uygulanan, Türkiye’de ise merkezi ısınma sistemiyle ısınan binalarda kullanılması zorunlu hale gelen ‘ısı payölçer’ üreticisi ve ‘ısı gider paylaşımı’ şirketi Alman Techem ile dün işbirliği anlaşmasına imza attı.

Alarko Carrier Genel Müdürü Önder Şahin toplantı da yaptığı konuşmada, radyöterlere ‘ısı payölçer’ sisteminin takılması sonucunda hem enerji tasarrurunun sağlanacağını hem de karbondioksit salınımının azaltılacağını belirtti. Şahin, Alarko ile Techem arasındaki anlaşmaya göre merkezi sistemle ısınan konutların enerji sarfiyatında yüzde 30’luk tasarruf sağlanacağını ifade etti. Şahin, ısı kullanımında elektrik ve su sayacına benzer bir sistem kurduklarını belirtti. Şahin,” Apartmanda ortak kazan yanacak ancak, herkes kullandığı kadar para ödeyecek. Isı giderleri paylaşımında daireler metrekareye göre değil harcadığı yakıt miktarına göre değerlendirilecek” şeklinde konuştu.

1 milyar dolarlık tasarruf

Şahin, amaçlarının apartman sakinlerinin ısındıkları kadar ödeme yapmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Enerji verimliliği yasasına göre 1000 metrekare ve üzerinde kullanım alanı olan binalarda ısı gider paylaşımının bu yılın sonundan itibaren zorunlu hale geleceğini belirten Şahin, buna karşın meseleye zorunluluk olarak değil, enerji verimliliği açısından bakmak gerektiğini ifade etti.

Techem Batı Avrupa Bölge Direktörü Günter Weiss ise yaptığı konuşma da, dünyanın en büyük 17. ekonomisine sahip olan Türkiye’nin kendileri için potansiyeli yüksek olan önemli bir pazar olduğunu ifade etti. Weiss, Almanya da hizmet verdikleri haneler üzerinde yaptıkları bir araştırmaya göre, bir yılda ısı enerjisinden 13 milyar kWh saatlik tasarruf sağlandığını söyledi. Türkiye de 2006 senesinden beri faaliyet gösterdiklerini dile getiren Techem Türkiye Genel Müdürü Orhan Altun ise, Türkiye’de paraz büyüklüğünün yaklaşık 2 milyon konut olduğunu belirtti. Şahin,Türkiye’nin bu uygulama ile yıllık kazancının 1 milyar dolar olacağının tahnin edildiğini ifade etti.

Nasıl kullanılıyor?

Isı payölçer sistemi, 1983 yılından beri Almanya’da zorunlu olarak kullanılıyor. Sistemde radyöterlerdeki klasik vanaların yerine sıcaklık ayarı yapabilen termostatik vanalar takılıyor. Isı payölçer cihazı ise peteğin üzeribe monte ediliyor. Termostatik vananın üzerindeki sensorlar odanın sıcaklığını ölçüyor ve istenilen derece yakalandığında, redyötere diden su otomatik olarak kesiliyor. Sistem ile istenilen oda sıcaklığa ayarlanabiliyor. Ancak Mayıs 2007’de çıkan Enerji Verimliliği Yasası gereği hazırlanan yönetmeliğe göre bir odanın sıcaklığı 15 derecenin altına düşürülemiyor. Sistem, sıcaklığın 15 derecenin altına düşürülmesi halinde bilgi veriyor.

Sistem monte edildikten sonra Alarko-Techem çalışanları, her ay binaya yakın bir yere gelip evin içine girmeden, radyo frekanslı okuma cihazlarıyla her dairenin harcama bilgilerini alıyor. Gelen fatura buradan toplanan bilgilerle değerlendiriliyor ve her daireye ayrı bir döküm gönderiliyor. Isıpay ölçer kullanılarak oda sıcaklığının normal seviyenin üzerine çıkması önlenerek aşırı enerji sarfiyatı önlenmeye çalışılıyor.