Türkiye'nin 'finans karnesi' eylülde ortaya çıkacak. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, IMF'nin özellikle konut kredilerine dair kaygısını daha önce belirttiğini kaydederek 'Şimdilik bir tehlike yok. Gerekirse kredi türü bazında ek sıkılaştırmalar yapma yetkimiz var' dedi.
Türkiye'nin finans sektörünün detaylı durumunu ortaya koyacak, IMF ve Dünya Bankası'nın ortaklaşa hazırlayacakları "finans karnesi"nin önümüzdeki eylülde çıkacağı öğrenildi. Bu nedenle bankacılıkta, uygulamaya dönük çıkarılması gereken yönetmeliklerin bir çoğunun eylül sonunda tamamlanması gerekirken, niyet mektubuyla bu süre 1 ay öncesine çekildi.
Son niyet mektubunda, "Türkiye Finansal Sektör Değerlendirme Programı'nın(FSAP) ortaklaşa yürütülmesi amacıyla IMF ve Dünya Bankası yetkililerinin ülkeye davet edildiği" belirtildi. Konuyu görüştüğümüz Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, daha önce aynı heyetin bu yılın başında; ocak-şubat döneminde incelemelerde bulunduğunu hatırlatarak, "Şimdi ağustos sonunda tekrar gelecekler ve eylülde, bir anlamda Türkiye'nin finans karnesi olacak değerlendirme raporu yayımlanacak" dedi.
Finans sektörüne ilişkin bu karnelerin, ABD dışında hemen her ülke için hazırlandığını kaydeden Bilgin, dolayısıyla bu işlemin doğal bir işlem olduğunu, bu kapsamda finans sektörünün çok kapsamlı bir durum değerlendirmesinin ortaya çıkacağını söyledi.
Önümüzdeki dönem yayımlanacak uygulama yönetmelikleri hakkında da Referans'ın sorularını yanıtlayan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, ağustos sonuna kadar 6-7 tane daha uygulama yönetmeliğinin uygulamaya sokulacağını söyledi.
Niyet mektubunda bu öne çekilme konusu, "BDDK'nın Basel Temel Prensipleri ile uyum sağlamak amacıyla Bankacılık Kanunu'nda öngörülen ikincil düzenlemelerin hazırlanmasını 2006 Ağustos ayı sonuna kadar tamamlayacaktır.(İlgili yapısal kriterin eylül ayı sonundan bir ay erkene alınması teklif edilmektedir)" şeklinde özetleniyor.
Bilgin, Basel kriterlerine uyum için gereken 6-7 yönetmelik kaldığını, bu yönetmeliklerin ağustos sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Bu arada yasa gereği 1 Kasım 2006'ya kadar da, Basel kriteri olmayan, diğer uygulama yönetmeliklerinin uygulamaya sokulacağını kaydeden Bilgin, dolayısıyla yıl sonunda tüm uygulama düzenlemelerinin tamamlanmış olacağının altını çizdi.
Yasanın çıkması şimdilik tehlikeyi engelledi
Bu arada niyet mektubunda "BDDK, kredi hacmindeki hızlı artış ve mali piyasalarda artan dalgalanma neticesinde, finansal istikrarın korunması amacıyla bankaların incelenmesine ve gözetimine yönelik faaliyetlerini yoğunlaştırmış olup, ihtiyati düzenlemelerin sıkılaştırılmasına ilişkin seçenekleri de değerlendirmektedir" deniyor.
Bu tür ihtiyati düzenleme olup olmadığını sorduğumuz BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, şimdiye kadar böyle ihtiyati bir düzenlemeye gerek duyulmadığını ancak sektörün ve kredilerin çok yakından takip edildiğini, ileride gerek olursa ihtiyati düzenlemelere de gidilebileceğini ifade etti. IMF'in özellikle konut kredileri ile ilgili kaygı duyduğunu daha önce de belirttiğini kaydeden Bilgin, konut kredilerinde de, yeni yasanın çıkmamış olmasının da etkisiyle, şimdilik böyle bir tehlike bulunmadığını söyledi. Ancak duruma göre her zaman düzenleme yapılabileceğini kaydeden BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, "Bu tür durumlarda selektif davranma imkanımız zaten var. Örneğin banka bazında ya da kredi türü bazında ek sıkılaştırmalar, gerek duyulursa yapılabilir. Zaten bu yetkiye sahibiz" şeklinde konuştu.