Konut Kredilerinin Tüketici Kredileri İçindeki Payı Azalıyor



Karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un BDDK verileri ile derlenmiş analizine göre 2011 yılının ilk yarısında konut kredilerinin tüketici kredileri içindeki payı yılbaşından bu yana yüzde 47’den yüzde 45’e gerilerken, ihtiyaç kredilerinin toplam tüketici kredileri içindeki payı yüzde 36’dan yüzde 38’e yükseldi. Yılın ilk yarısında tüketici kredilerindeki artışın yüzde 50’si ihtiyaç kredilerinden, yüzde 37’si ise konut kredilerinden kaynaklandı. Taşıt kredilerinin tüketici kredileri içindeki payı ise aynı dönemde yüzde 4,4‘den yüzde 4,2’ye geriledi.

Enuygun.com üzerinden yapılan konut kredisi karşılaştırmaları ise 2011 yılının ilk altı ayında geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 100’ün üzerinde artış gösterirken, ihtiyaç kredisi karşılaştırmalarındaki artış yüzde 60’ta kaldı. Oransal olarak da karşılaştırma yapılan her beş TL krediden üçünün konut kredileri olduğunu belirten Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, “Hem rakamsal hem de oransal olarak konut kredisi karşılaştırmalarının ihtiyaç kredilerinin üstünde arttığını gözlemliyoruz. Bundan iki sonuç çıkarabiliriz. Birincisi, tüketiciler en çok konut kredisini karşılaştırıyor. İkicisi ise konut kredilerine ilgi hâlâ çok yüksek ama karar verme sürecinde tereddüt yaşanıyor” dedi.

Sektör verilerine göre 2011 yılının ilk yarısında tüketici kredilerinin parlayan yıldızının ihtiyaç kredileri olduğunu belirten Sungurlu, “Başlangıçta konut kredileri dikkat çekmişti ve önlemler ona göre alınmıştı, şimdi de ihtiyaç kredilerindeki büyüme fark edildi. Bu zamana kadar olan büyüme hızları dikkate alınır ve devamı gelirse artış yüzde 25’in üzerine çıkacaktır. Ancak bankalardan gelen açıklamalar onlar tarafından da yüzde 25’lik büyümenin hedeflendiğine işaret ediyor. Bu da yılın ikinci yarısında faiz artışları talebin önünü kesmese bile kredilerin yavaşlayacağını gösteriyor. Elbette bankaların hangi kredi türünde büyüyeceği ya da hangisinde küçüleceği kendi stratejileri olacak. Sonuçta yüzde 25’lik büyüme sadece tüketici kredileri için değil toplam krediler için hedeflenen bir rakam. Bu sebeple farklı kredi türlerinde daha rekabetçi olmak isteyebilecek bankalar da olabilir. Bizim tüketicilere tavsiyemiz, türü ne olursa olsun kredi almadan önce karşılaştırma yapmaları ve kendi bütçelerine uygun olanı seçmeleri” dedi.

Enuygun.com’un analizine göre, tüketici kredileri yılbaşından bu yana yüzde 20, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre ise yüzde 43 büyüyerek 155 milyar TL’ye ulaştı. Konut kredileri, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 36 büyüyerek 70,4 milyar TL’ye ulaşırken yılbaşından bu yana yüzde 16 artmış oldu.  İhtiyaç kredileri ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30,7, yılbaşından bu yana ise yüzde 28 artarak 58,8 milyar TL’ye ulaştı. Taşıt kredileri ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 48, yılın ilk yarısında ise yüzde 14 büyüyerek 6,5 milyar TL’ye çıktı.