Türkiye’de 2014 Eylül ayında 115 bin 786 konut satıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül 2014 Konut Satış İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde konut satışları 2014 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.2 oranında artarak 115 bin 786 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 20 bin 923 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 18.1) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 12 bin 615 konut satışı (yüzde 10.9) ile Ankara, 7 bin 103 konut satışı (yüzde 6.1) ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla Hakkâri, Ardahan Şırnak oldu.
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 artarak 43 bin 144 oldu. Cumhuriyet'in haberine göre,tToplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 37.3 oldu. İpotekli satışlarda İstanbul 9 bin 286 konut satışı ve yüzde 21.5 pay ile ilk sırayı aldı. İpotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 47.1 ile Tokat oldu.
ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ocakta faiz artırımları yaptığını anımsatarak bu faiz artırımının özellikle konut sektöründe kredi faizlerindeki artışa bağlı olarak satışların düşmesine neden olduğunu hatırlatarak, bankanın mayıstan itibaren faizlerde indirim yapmasının konutta yeniden bir talebe neden olduğunu dile getirdi. Konut satışları, faiz artırımı sonrasında geçen yılın aynı ayına göre şubatta yüzde 7, martta 11, nisan ve mayısta ortalama yüzde 12 gerilemişti.
Şehirlerde yaşayanların konutları için ödeyebilecekleri tutarın 650 milyar dolar üzerinde harcama yaptığı belirlendi. ABD’li araştırma enstitüsü McKinsey’in yayımladığı son konut raporunda, şehirlerde yaşayanların konutları için ödeyebileceklerinin çok üzerinde harcama yaptığı belirtildi.
Raporda, bu rakamın dünya ekonomisinin yüzde 1’ine denk geldiği ifade edildi. 330 milyon kişinin standart altı konutlarda yaşadığını belirten McKinsey, yüksek konut maliyetleri nedeniyle bu insanların gıda ve sağlık gibi ihtiyaçlarından vazgeçmek zorunda kaldıklarına işaret etti.
Öte yandan, Çin’de konut fiyatları düştü, küresel yavaşlama etkilerinin sürdüğü görüldü. Zira, Çin’de ekonominin üçte birini oluşturan konut sektöründe yavaşlama devam ediyor. Ortalama konut fiyatları eylül ayında yüzde 1.1 düşerken ağustos ayında bu rakam yüzde 0.5’lik artış olarak kaydedilmişti.
Böylelikle yüzde 0.1’lik düşüşün yaşandığı Aralık 2012’den bu yana ilk düşüş gerçekleşti. Eylül ayında 70 şehrin 69’unda aylık fiyat gerilemeleri görülürken yıllık bakıldığında sayı 58’e iniyor.