Konut İhtiyacı Sürüyor, Faizler Düşerse Satışlar Mayıs Ayı Öncesini Yakalar
İnşaat sektörü son yıllarda ekonomik büyümenin lokomotifi oldu. Ancak çimento ile başlayan maliyet artışları, ardından da mayıs ve haziranda piyasalarda meydana gelen dalgalanma konut satışlarına büyük darbe vurdu.
Piyasaların yeniden düzelmesi ve kredi oranlarının düşmeye başlaması ile birlikte iki haftadır konut pazarında hareketlilik yaşanıyor. Dumankaya İnşaat Firması’nın Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, vatandaşın ev ihtiyacının sürdüğünü belirterek, “Konut satışlarının yüzde 80’i banka kredileriyle oluyordu, faizlerdeki ani yükselme firmaları olumsuz etkiledi.” diyor. Dumankaya, kredi oranlarında düşüşün sürmesi durumunda konut satışlarının hızlanacağı ve mayıs öncesindeki rakamları yakalayabileceği görüşünde.
Kredi faizlerinin yüzde 1’lerin altından bir anda 2’nin üzerine çıkması, konut satışlarını olumsuz etkiledi. Bankalar faizlerde düşüşe gitse de inşaatçılar yaz döneminde istediği satış rakamını yakalayamadı. Önde gelen inşaat firmalarından Dumankaya’nın Yönetim Kurulu üyesi Uğur Dumankaya, Türkiye’de konut kredilerinin banka kredilerindeki payının yüzde 3 olduğunu, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde bu oranın yüzde 40’ı bulduğunu belirtiyor.
Türkiye’deki inşaat ve gayrimenkul sektörü için yabancı firmaların daha iyimser olduğunu ifade eden Dumankaya, “İlk etapta konut alanında olmasa da ağırlık olarak alışveriş merkezlerinde yatırımlar var. Türkiye’ye giren yabancı bankaların bu kadar büyük para vermiş olmasının sebebi Türk tüketicisinin en az 10 kat daha az bankalara borçlu olması.” şeklinde konuşuyor. Yabancı yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği yer ise İstanbul.
Şirketin bir diğer yönetim kurulu üyesi Ali Dumankaya gelişmekte olan ülkelerde finans sektörü ile gayrimenkul sektörünün birlikte ayağa kalktığına dikkat çekti. Dumankaya, seçim atmosferi, AB müzakere süreci gibi durumlarda yol kazaları ihtimaline rağmen inşaat sektörünün her zaman lokomotifliğini koruyacağı inancında. Ancak bu süreçte firmalar kurumsallaşmaya ağırlık vermeli. Dumankaya, şirketlerin ekonomik dalgalanmadan daha az etkilenmek ve satış kaybına uğramamak için bazı tedbirler aldığına dikkat çekti.
Dumankaya İnşaat, müşterilerine maket üzerinden ev hakkında bilgi alması yerine projenin bir kısmını tamamlayarak daha somut şekilde sunmaya başlarken, konut alanların inşaatın geldiği aşamayı internetten izleme imkânı da sağlamış. 43 yıldır sektörde faaliyet gösteren firma, bugüne kadar 850 bin metrekareye yakın projeyi tamamlamış.
Uğur Dumankaya, Türk ekonomisi yüzde 7 civarında büyürken, inşaat sektörünün bu rakamı üçe katladığına dikkat çekiyor. Ancak, inşaatta arz ve talep arasında dengesizlikler oluşurken, maliyet artışında ilk sinyal çimentodan geldi. Çimentoda grev olacak tartışmaları, kotalı alım yapan hazır betoncuları etkiledi. Çimentonun torbası, piyasadaki dalgalanmayla birlikte 50 YTL’den 95 yeni liraya çıktı. Halen 85 yeni liradan satılan çimentonun fiyatı üç ayda yüzde 60 arttı. Maliyeti artıran bir diğer unsur da arsa fiyatlarının yükselmesi. Çimento ve arsadaki artışın ardından demir ve diğer malzemeciler de, “İnşaat yüzde 25 büyüdü, biz de bundan payımızı alalım.” yaklaşımı ile hareket etti.
Uğur Dumankaya, mayıs ve hazirandaki dalgalanmanın ardından inşaattaki maliyetlerin yüzde 35’e yakın arttığını, firmaların kârlılık oranlarını düşürdüğünü vurguluyor. Bütün bu gelişmelerin sektörün ayaklarını yere basmasını sağladığını ifade eden Dumankaya, özellikle arsa sahiplerinin uçuk fiyatlar istemekten vazgeçtiklerini kaydediyor. Sektörde mayıs ve haziranın iyi geçmediğini, temmuz ve ağustos aylarında her yıl durgunluk yaşandığını belirten Dumankaya, eylül ve ekimde yeniden hareketlilik bekliyor.
Arsa fiyatlarının yüksekliği yüzünden dar gelirlilere konut yapamıyoruz
1963’te faaliyete başlayan Dumankaya İnşaat, konut ve ticari kompleks inşaatından proje danışmanlığına, otomotiv satış, servis ve sigorta hizmetlerinden yapı malzemeleri pazarlamasına, PVC pencere ve kapı üretiminden dekorasyon hizmetlerine kadar geniş alanda faaliyet gösteriyor. 1998’den itibaren firmanın yaptığı büyük projelerin bazıları şunlar: Kelebek Vadisi Evleri, Yenişehir Evleri, Dragos Evleri ve Gizli Bahçe Konakları. Firma İstanbul Kurtköy’deki Trend projesiyle kentsel dönüşüme katkı sağlamayı amaçladı.
Gelir grubu olarak orta ve üst kesime hitap eden şirketin müşterileri arasında mimarlar ve mühendisler ağırlıkta. Daire fiyatları ise 105 bin ile 335 yeni lira arasında değişiyor. Arsa ve diğer maliyetlerin yüksekliği sebebiyle alt gelir grubuna hitap edemediklerini belirten Uğur Dumankaya, “Piramidin büyük kısmı devletin işi, biz daralan kısma yönelik projeler hazırlıyoruz. Ancak rekabetin büyüğü de burada yaşanıyor.” diyor. Göztepe’de 600, Ataşehir’de 200, Kurtköy’de 550 dairelik projeler üzerinde çalışan firma, 5 yılda 15 bin konut yapmayı planlıyor.