ING Uluslararası Araştırmalar tarafından her yıl gerçekleştirilen yıllık ‘Konut Fiyatları ve Konut Kredileri Araştırması’nın 2014 yılı sonuçları açıklandı. Avrupa genelini ve ABD’yi kapsayan araştırmada genel ve ülkeler bazında tüketicilerin konut fiyatları ve mortgage konusundaki eğilimlerinin ortaya çıkarılması hedeflendi. Araştırma kapsamında Türkiye’nin yanısıra ABD, İngiltere, Hollanda, Belçika, Fransa, İspanya, İtalya, Almanya, Lüksemburg, Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Romanya’da yaklaşık 14 bin tüketici ile anket gerçekleştirildi.
Ev almak zor, kredi almak kolay
Araştırma sonuçlarına göre Türkiye, 2015 yılında konut fiyatlarına ilişkin en fazla artış beklentisinde olan ülkeler sıralamasında İngiltere ve Lüksemburg ile birlikte ilk sırada yer aldı. Buna göre, Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 72’sinin 2015 yılında konut fiyatlarında artış yaşanmasını öngördüğü belirlendi.
Bununla birlikte, Avrupa’da araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 71’i ev almanın 10 yıl öncesine oranla çok daha zor olduğunu dile getiriyor. Türkiye’de ise bu görüşü savunanların oranı yüzde 60 ile Avrupa ortalamasının altında kalıyor.
Mortgage ve kira ödemesinde karnemiz zayıf
Kira ya da kredi geri ödemesinde en çok zorluk çeken tüketici kesimi ise yüzde 46’lık oranla kriz etkilerinin sürdüğü İspanya’da. Diğer yandan Romanya’da (yüzde 43) ve Polonya’da (yüzde 42) da konut kredisi ve kira ödemelerinde zorluk yaşayanların oranı dikkat çekiyor. Türkiye ise bu sıralamada yüzde 37’lik oranla 5. sırada yer alıyor.
Türklerin hayalindeki ülke Almanya
Araştırmada tüketicilerin hayallerindeki evde yaşamaya dair beklentileri de belirlendi. Buna göre, Türkiye genelinde tüketiciler çocuk büyütmek, kariyer ve emeklilik için Almanya’da ev sahibi olmanın ideal olduğunu düşünüyor. Avrupalılara göre ise çocuk yetiştirmek için İsviçre, kariyer yapmak için Almanya, emeklilik için ise İspanya…
Türkiye, ev seçiminde komşuluk ilişkileri ve güvenlik konusuna en fazla önem veren ülkeler arasında yer alıyor. Romanya, İspanya, İngiltere ve Çek Cumhuriyeti, ev seçiminde güvenlik konusuna öncelik veren diğer ülkeler.