Hürriyet Emlak verileri baz alınarak hazırlanan 2017 Mayıs Konut Endeksi’ne göre, İstanbul’da satılık konutların metrekare fiyatı son bir yıl içinde yüzde 14 artışla ortalama 4 bin 444 TL’ye yükseldi. Aynı dönemde kiralık konutların ortalama metrekare fiyatı ise yüzde 7’lik bir düşüşle 21 TL oldu. Yatırımcının yüzü İstanbul’un Gaziosmanpaşa, Bakırköy, Beykoz, Silivri ilçelerinde güldü. Bu ilçelerde fiyat artışı rekor kırdı.
Konut fiyat artışında Türkiye’nin ilk sırasına yerleşen Bursa’da bu oran yüzde 20’yi buldu. Kiralık konutlarda ise oran değişmedi. Türkiye’de konutta ortalama amortisman (geri dönüş) süresi ise 13 yıl olarak belirlendi.
Peki konut fiyatlarını yılın ikinci yarısında ne bekliyor? Sektörde beklentiler ne yönde… Hürriyet'in haberine göre, İşte gayrimenkul patronlarının öngörüleri…
‘Satışlar hızlanınca fiyatlar artar’
Okkalar İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Okka; “Konut fiyatlarının artacağını öngörüyoruz çünkü maliyeler yükseldi. Piyasaların durumundan dolayı müteahhitler şimdilik fiyat artırmaya gitmiyorlar ancak konut satışları hızlanmaya başladığında fiyatların da artacağını tahmin ediyoruz. Bu öngörülerden yola çıkarak konut satın almak için uygun bir dönemdeyiz. Sektör açısında baktığımız bu dönemin; doğru stratejiyle hayata geçirilmiş, lokasyonu iyi, doğru fiyatla ve doğru projeyi yapan markaların, projesini satacak fırsatlara sahip olacağı bir süreç olarak yorumlayabiliriz. Sektör, ekonominin lokomotifi olarak kendine bağlı 200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratıyor. Ekonomi iç ve dış dinamiklerden kaynaklanan dalgalanmalardan etkilense de inşaat sektörünün 2017 yılında da büyümesine hız kesmeden devam ettiğini görüyoruz.”
‘Maliyet artışı zam olarak yansıyacaktır’
Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya; "İstanbul’da konut fiyatlarının düşmesini beklemiyoruz. Dönem dönem bazı bölgelerde arz fazlası olması durumunda bazı projelerde şişirilmiş fiyatlandırmalardan dolayı o projeler bazında ya da bölgesel bazda bir miktar fiyat ayarlamaları olabiliyor ama buna fiyatlarda düşüş oluyor diyemeyiz. Artık ülkemizde inşaat kalitesi çok arttı. İnşaatın yapım maliyetleri ve arsa maliyetleri de giderek yükseliyor. İnşaat maliyetlerinin yüzde 10’undan fazlasını oluşturan demirin ton fiyatında Ocak 2016’dan bu yana yüzde 50’ye yakın bir oranda - bin liralık - artış yaşandı. Bu nedenle maliyetler yüzde 17 yükseldi. İkinci çeyrek itibariyle bu artışların konut fiyatlarına zam olarak yansıyacağını öngörüyorum."
‘Yeni projelerle rakamlar yükselir’
DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz; "2017 yılının ilk yarısı bir tür ‘toparlanma’ süreciydi diyebiliriz. Ülkemizin geride bıraktığı sıkıntılı sürecin yansımaları, diğer tüm sektörlere olduğu gibi inşaat sektörüne de etki etmiş ve yatırımcı açısından ‘bekleyip, önümüzü görelim’ düşüncesi hakim olmuştu. Büyük geliştiricilerin yılbaşından itibaren art arda yaptığı hamlelerle sektör eski canlılığına kavuştu. Yılın üçüncü çeyreğinde yaz mevsimine paralel bir grafik izlenir. Son çeyrekten itibaren yoğunluk başlar. Yeni projelerin devreye girmesiyle rakamlar ister istemez yükselecektir."
‘Fiyat artışı kaçınılmaz olacaktır’
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı; "Gayrimenkul sektöründe yabancıların konut edinmesi ve vatandaşlık hakkı verilmesine ilişkin düzenlemeler, KDV oranlarının düşürülmesi, tapu ve harçlardaki iyileştirmeler gibi düzenlemeler sektöre olumlu yönde yansıdı. 2012 – 2017 arasındaki döneme baktığımızda ortalama konut fiyatları yüzde 43,09 oranında artmıştır. Farklı şartlarda bile böyle istikrarlı bir talep ve fiyat artışı olan bir sektörde, sadece bu temel göstergeler bile konut fiyatlarında artış trendinin devam edeceğini göstermektedir. Konut fiyat seviyesindeki artışın devam etmesi kaçınılmaz olacaktır diye düşünüyoruz."
‘Markalı projelerde yüzde 10’luk artış bekliyoruz’
Aşçıoğlu Grubu İş Geliştirme Direktörü Burçin Sezen Yıldıran; “2017 ilk yarısında referandum süreci, dolar kurundaki dalgalanma ve inşaat maliyetlerindeki artışa bağlı olarak konut piyasasında yaşanan durağanlık, geliştiricilerin sunduğu kampanyalarla hareketlilik kazandı. Konut fiyatlarına bakıldığında, beklentilerin aksine markalı konutların fiyatlarında önemli bir düşüş yaşanmadı. İnşaatına ve satış sürecine yeni başlanacak markalı projelerin fiyatlarında en az yüzde 10'luk artışın olağan olacağını düşünüyorum.”
‘Şu anki fiyatlardan alıcılar hızlı bir şekilde yararlanmalı’
Makro Grup Genel Müdürü Mustafa Songör; "2017 yılında demir fiyat artışlarındaki hızlı artıştan ve son dönemde yatay seyre geçmekle birlikte döviz fiyatlarında yılın başından beri yaşanan yükselişlerden dolayı inşaat sektörünün kullandığı girdilerin fiyatlarında beklenenin üzerinde artışlar gerçekleşti. Muhakkak ki bunlar da maliyetlere artı yönde yansıyor. Şu andaki fiyatlardan alıcıların hızlı bir şekilde yararlanmasını öneririm."
‘Fiyat durağanlığı geçici olacaktır’
Lejant Proje Ortağı Durul Dalgıç; "Özellikle nitelikli konutlarda 2017'nin ikinci yarısında ve sonrasında herhangi bir düşüş beklentisine girilmemesi doğru olur. Nitelikli inovatif projelerde de, yatırımcısına sadece temel ihtiyaçları sunan birbirinin tekrarı olan standart projelerde de fiyat artışları farklı oranlarda olsa bile, hep yukarı yönde olacaktır. Fiyat durağanlığı, geçmişte olduğu gibi gelecekte de hep geçici olacaktır."
‘Yüzde 20’yi bulan artış bekliyoruz’
Satya Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Aydoğan; "Konut fiyatlarını belirleyen bir çok bileşen var. Arsa maliyetleri başta olmak üzere diğer maliyetleri de değerlendirdiğimizde yılın ikinci yarısında yüzde 20’yi bulan bir artış bekliyorum. Gerek oturum için konut alımı düşünenler gerekse yatırımcılar için bu zamanları değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyorum."
‘Yüzde 5-10 arasında artış görülür’
TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun; "Genel olarak bir düşme ön görmüyorum. Sektörde ağustos dönemi mal toplama dönemi olarak görülür. Eylül döneminde ise kiralama hız kazanır. Durgunluk ise hiç olmaz. Rakamlar da bölgeye göre değişmekle beraber yüzde 5-10 arasında artış görülür."