KonumBilinci




Garanti Galeri, mimar Alexis Şanal'ın KonumBilinci / LocAware (Location Awareness) başlıklı sergisine ev sahipliği yapacak. Konum bilinci, bilişim teknolojilerinin, kentlerde belirli bir yere bağlı içeriğe ulaşmak ve deneyimlemek konusunda sağladığı olanakları temel alıyor.

Kentlerimizin çok değerli ama bir o kadar da hassas yer ağlarını güçlendiriyor. Coğrafi konumlama sistemleri, konuma bağlı bilgilere -tarih, etkinlikler, coğrafya, iklim ve daha pek çoğu- ulaşmayı, daha önce görülmemiş ölçüde mümkün kılıyor, ama bir kentin bilgi ve yer ağlarında çevreleyici dijital ekranlar daha yeni yeni anlaşılmaya başlıyor.

Çevreleyici ekranlar ağaca benzer. Bir park fotoğrafına baktığımızda, dökülmüş yapraklardan kış olduğunu anlıyoruz, resmin altında öyle dediği için değil. Herhangi bir cumartesi gecesi 2 milyonun üstünde ziyaretçi İstiklal Caddesi'ne akın ediyor. Çevreleyici ekranlar, yeni tür sanal-fiziksel kamu alanı melezlerinde nasıl bilgi sağlayabilir, "hareketin nerede olduğunu" bize nasıl söyleyebilir, ya da daha iyi çöp toplama sistemlerinin tasarlanmasına nasıl yardımcı olabilir?

Alexis Şanal, 16 Ekim saat 18:30'da Garanti Galeri'de, sergiyi ve projenin arka planını açıklayan bir sunum yapacak. Sunum İngilizce gerçekleştirilecek ve simultane çeviri yapılacak.

Alexis Şanal'ın KonumBilinci başlıklı sergisi, Şanal Mimarlık ve Ikon Teknoloji ortak çalışması.

Yer, yerin aldığı biçimleri belirler
Yeni teknolojiler, "ilk ortaya çıktıkları toplulukların imgelemi üstünde güçlü bir etkiye sahiptir". Günümüzün bilişim teknolojileri "Maddeyi, mekanı ve bilgiyi algılayışımızı değiştiriyor, bu da mimariyi, yerleşimleri, yapılı çevreyi kavrayışımızı dolaylı ya da dolaysız bir şekilde etkileyecektir. Bu değişiklikler, bugün siberuzay ve sanal gerçeklik olarak adlandırılan, bilgi ve temsilin simülasyon, depolama ve dolaşımına yönelik karmaşık sistemlerde kolayca görülebilir." Elizabeth Grosz, Cyberspace, Virtuality, and the Real: Some Architectural Reflections, 2001 (Siberuzay, Sanallık ve Gerçek: Bazı Mimari Düşünceler)

KonumBilinci sergisi, kentlerin oluşumuna dair olan bu önermeyi çeşitli açılardan inceleyen beş enstalasyondan oluşuyor: Malzemeler, Elektronik, Yazı, Görselleştirme ve Biçim. Her enstalasyon diğerleriyle diyalog içinde ve bilişim teknolojilerinin yeni gelecekleri tasarım katılımları ve sanal yerler ortaya çıkarma biçimlerini sorguluyor. Serginin anlatısını kendi içinde bir tasarım süreci olarak okumak mümkün.

Alexis Şanal, AIA hakkında...
Alexis Şanal'ın, insanlarla çevrelerinin tasarımı arasındaki yenilenmiş ilişkiye dair vizyonu, akademik ve profesyonel çalışmalarında ortaya çıkıyor. Profesyonel çalışmalarında, teknoloji, sanal ve sosyal yaşamla iç içe geçmiş özgün yer karakterlerinin, insanların imgelemine zevk veren farklı ve kendini ortaya koyan çevreleri nasıl yarattığını araştırıyor. Şanal, 2002'de İstanbul'a taşınmadan önce, Los Angeles'taki prestijli mimarlık ofislerinde çalıştı ve yaratıcı iş mekanı tasarımı konusunda deneyim kazandı.

Tasarım ve planlama danışmanı olarak katkıda bulunduğu projeler arasında Seul'deki Digital Media City, British Telecom'un Adastral Sciences Park'ı, DWork ve British Library bulunuyor. ARI Teknokent'in planlama direktörlüğünü yaptı. Bunlara ek olarak MIT Workplace Group'ta araştırma görevlisi olarak çalışıyor ve İTÜ Enformatik Enstitüsü'nde araştırmacı olarak, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde değişen iş mekanları hakkında dersler veriyor.