KONE 100. Yılını Kutluyor



1910 yılında Finlandiya’nın Helsinki kentinde kurulan ve 1987 yılında Türkiye pazarına giren dünyanın en önemli asansör markalarında biri olan KONE, 100. yılını kutuluyor. 50 ülkede 35 binden fazla çalışanıyla faaliyet gösteren KONE, Türkiye pazarında da büyük projelere imza atmaya devam ediyor. Türkiye’de faal dünya markası olmuş asansör firmaları arasındaki ölçümleme dikkate alındığında, asansör ve yürüyen merdiven pazarının yaklaşık yüzde 45’ini elinde bulunduran KONE, sertifikalı ürünleriyle en güvenilir markalar arasında yer alıyor.

Dünyada yılda 35 bin adedin üzerinde asansör ve yürüyen merdiven üreten, 600 bin civarında üniteye bakım hizmeti veren KONE, asansör ve yürüyen merdivenler için eko-etkin çözümler sunuyor. Tasarımdan başlayarak, imalat ve montaj aşamasına, montajdan bakım ve modernizasyona kadar her adımda müşterilerine destek veriyor.



Yılda yaklaşık 1200 ünite asansör tesis eden ve 7000 üniteye bakım hizmeti veren KONE Türkiye, yeni asansör tesisi ve bakım hizmetlerinin yanı sıra, Türkiye için ürettiği deprem sertifikalı asansörü, sektöre elaman yetiştiren KONE Okulu, Green Building organizasyonları ve Yapı Erişim Sertifikasyonu gibi sosyal sorumluluk projelerini de yürütüyor. Sektöre getirdiği yenilikler ve çıkardığı ürünlerle standartları oluşturan KONE,  asansör ve yürüyen merdiven konusunda icat ettiği 3000 patenti elinde bulunduruyor ve her yıl yaklaşık 300 adet yeni patent alıyor.



1910 Helsinki’de kuruldu

1908’de Finlandiya henüz Rus İmparatorluğu’nun özerk bir Grand Dukalığı iken Helsinki’de Tarmo (Enerji) adında bir makine atölyesi açıldı. İkinci el ekipmanları onararak kullanılır hale getiren Tarmo’nun sahipleri 27 Ekim 1910 tarihinde işletmelerine KONE (MAKİNE) Ltd. unvanıyla kurumsal kimlik kazandırdı.

1919 ilk KONE markalı asansörler

KONE 1919 yılında beş asansör üretti ve yalnız biri KONE kaldırma makinesine sahipti. Pek çok kişi KONE’nin kaliteli Fin asansörü üretme becerisinden kuşku duyuyordu, ancak ilk teslimatlar yerel inşaat sektörünü, KONE asansörlerinin en az yabancı rakipleri kadar iyi olduğuna ikna etmişti.

1930 Prestijli Projeler ve yerel pazar liderliği

1930’larda KONE’nin ilk prestijli asansör teslimatları gerçekleşti: Stockmann Alışveriş Merkezi ve Finlandiya Meclis Binası. 1939’da KONE 3.000. asansörünü ve bir sonraki yıl 200. vincini üretti. KONE, Fin asansör pazarına 1930’ların başına hâkim oldu, fakat pazar çok küçüktü: 1932’de 110, 1933’te 91 ve 1934’te 116 ünite satıldı.

1945 Savaş Tazminatı

Sovyetler Birliği barış koşulu olarak Finlandiya’dan ağır savaş tazminatı ödemesini talep etti. KONE, 1945–1952 arasında 108 asansör, 202 endüstriyel vinç ve 265 elektrikli kaldırma makinesini Sovyetler Birliği’ne gönderdi. Hepsinin parasını Finlandiya hükümeti ödedi. Savaş sırasında çok sayıda işçisini kaybetmesine rağmen şirket, Sovyetlerin daha büyük ve önceden üretmediği kadar zorlayıcı ekipman talepleri nedeniyle işçi sayısını ve kapasitesini artırmak zorunda kaldı. Savaş tazminat programı bittiğinde KONE, ürünlerinin Sovyetlere ihracatı için iyi bir konum elde etmişti.



Dünyaya açılım

KONE’nin atılımı 1968 yılında ASEA’s asansör işletmesinin devralımıyla başladı. Norveç ve Danimarka’da yan kuruluşlara sahip olan İsveçli ASEA, KONE’den daha büyüktü. KONE, ASEA’yı satın alarak Kuzey Avrupa’nın pazar liderine dönüştü. Bunu İspanya (Eguren, 1969), Avusturya (Sowitsch, 1970), Fransa (Falconi’nin Fransız yan kuruluşu, 1971), Almanya (Hävemeier & Sander, 1973), ve İngiltere’deki (Whitbread, 1974) diğer devralımlar izledi. Altı yıl içerisinde KONE ulusal bir şirketten dokuz ülkede üretim, satış ve hizmet sunan uluslararası bir kuruluşa dönüştü.

KONE, 1974’te Westinghouse’un Avrupa asansör işini devralarak başka bir sıçrama kaydetti. Westinghouse, Fransa ve Belçika’da pazar lideriydi ve buralardaki asansör işi, KONE’nin tüm uluslararası asansör operasyonlarından daha büyüktü. Ayrıca, KONE’nin eksikliğini duyduğu yüksek uzmanlığı içeriyordu. Westinghouse’un kâr getirmeyen işini birkaç yılda kârlı hale getiren KONE, Otis, Schindler ve Thyssen gibi firmalar için önemli bir rakibe dönüştü.

1987 yılında Türkiye’nin bu sektördeki ilk yabancı sermaye ortaklığı olan TEKİMAL- KONE Asansör Sanayi ve Ticaret AŞ’yi kurdu. 1996 yılında TEKİMAL-KONE AŞ’nin tüm hisselerini satın alarak KONE Asansör Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye dönüştü. KONE, Kasım 1994’te ABD’deki en büyük dördüncü asansör şirketi olan Montgomery Asansör Şirketini satın aldı. Sonra, Almanya’daki yürüyen merdiven ortağı O&K Rolltreppen kalan hisselerini de satın aldı.

1996 KONE makine dairesiz asansör MonoSpace ile asansör endüstrisini değiştirdi. 1996 KONE için dönüm yılı oldu. Şirket hem yönetim kadrosunu hem de ana ürün yelpazesini kökten değiştirdi. 14 Mart 1996 tarihinde Brüksel’de düzenlenen bir basın konferansında KONE, sektöre devrim getiren bir teknolojik yenilik açıkladı. Tasarım mühendisleri, asansörlere doğrusal motor teknolojisini uygulamanın yolunu bulmuştu, böylece alçak binalarda asansör montajı için makine dairesi ihtiyacı ortadan kalktı. Bu yenilik, 1850’lerde Elisha Graves Otis tarafından geliştirilen güvenli fren mekanizmasından sonra asansör endüstrisinideki en önemli icat olarak kabul ediliyor.

Aynı teknoloji daha sonra orta ve yüksek bina asansörlerine de uygulandı. Yeni kaldırma makinesi EcoDisc® ve makine dairesiz asansörü MonoSpace®’i tanıtan KONE hızla teknoloji liderliğine yükseldi. Asansör pazarlarının KONE MonoSpace® karşısındaki heyecanı, şirketin, üretimden montaj ve yedek parça tedarikine kadar işindeki tüm ana kısımları birbirine uyarlayabilmesini sağladı. Sipariş hacmi ve üretkenlik arttıkça maliyetler düştü. KONE hem pazar payını hem de kârını artırmaya başladı.

Makine dairesiz asansörü mümkün kılan EcoDisc®,  Ekonomik enerji kullanımı, yağ gerektirmemesi, aynı zamanda kolayca geri dönüşebilen çevre dostu malzemelerle üretilmesi, hem satın alanlar hem de kullanıcılar açısından çevreye katkıda bulunmaları anlamını da taşıyor.
Japonya’daki Toshiba Asansör ve Bina Sistemleri Şirketi ile stratejik ortaklığını uzattı. Bu işbirliği, KONE EcoDisc® kaldırma ünitesi, o dönemde dünyanın en yüksek binası olan Tayvan’daki Taipei Finans Merkezindeki ikisi hariç tüm asansörlere montajıyla zirveye ulaştı.
1996 yılında Yürüyen Merdiven pazarında da liderliğe yükseldi.



350 metrelik test çukuru

 Finlandiya’nın Hayvinkaa kentinde yer alan eski bir madeni test kuyusuna dönüştüren KONE, ürettiği ultra yüksek hıza sahip asansörleri burada deniyor. KONE, Lohja madeninde 350 metre derinliğinde bir test kuyusu oluşturdu. Şirket tarihindeki en önemli modernizasyon projelerinden biri olan test kuyusunda 250 metrenin üzerindeki yüksek yapılara tesis edilen ultra hızlı asansörler test ediliyor. Tarihi maden test kuyusuna dönüştürülürken, mevcut altyapıya dokunulmadı. Sadece, kaya çıkarmak için kullanılan eski asansörün yerine iki adet asansör monte edildi. Madende her 35 metrede bir ana kuyuya erişim sağlayan mükemmel bir ulaşım bulunuyordu. Dünyanın en hızlı asansörlerinin test edildiği çukurda maden müzesiyle birlikte bir de restoran yer alıyor.

KONE asansör ve yürüyen merdivenlerinin sağladığı avantajlar?

* EcoDisc teknolojisiyle çalışan MonoSpace’ler geleneksel asansörlere göre %53.3 enerji tasarrufu sağlıyor.
* Yağ kullanmadığı için çevreyi kirletmiyor.
* KONE, 250.000’den fazla makine dairesiz MonoSpace asansör üretimiyle, dünyayı 2 milyon varil yağ tüketiminden veya 100 bin aracın çevreye yaydığı karbondioksit salınımından kurtardı.
* Bir KONE asansörü veya yürüyen merdiveni kullanım ömrü boyunca, yatırım maliyetinden çok daha fazla enerji tasarrufu sağlar.
* KONE EcoDisc tahrik ünitesi, halatlı, çift hızlı bir asansörle kıyaslandığında %50, hidrolik bir asansörle kıyaslandığında ise %70 daha az enerji kullanır.
* Bir asansör tarafından kullanılan enerjinin %25’e yakını KONE’nin rejeneratif çözümleri sayesinde geri kazanılabilir.
* Kullanılmadığında bekleme moduna geçen veya düşük hızda çalışan KONE yürüyen merdivenleri, sürekli çalışan merdivenlere oranla %30 enerji tasarrufu sağlar.
* KONE asansörlerinde kullanılan LED aydınlatmalar, halojen aydınlatmalara oranla %80 daha az enerji tüketirler ve yaklaşık 10 kat daha uzun ömürlüdürler.
* KONE modernizasyon paketleriyle, asansörün modernizasyonu sonucunda %50–70 oranında enerji tasarrufu sağlanabilir.
* Enerji tasarrufunun yanı sıra, KONE Eko-etkin çözümler standart asansör ve yürüyen merdivenlerden daha az yağ kullanmaktadır. Bu da çevreye zararlı madde yayılmasını engellemektedir.