DHA'nın haberine göre, Himmetoğlu Köyü'nün eski köy muhtarı Mustafa Terci, kendilerine yeni yer gösterilmediğini belirterek, "Kömür var diye bizim evimizi, köyümüzü yıkıyorlar. Fakat bize yer gösteren yok" dedi.
Göynük'ün Himmetoğlu Köyü'nde termik santralin yapımı devam ederken, geçen yıl Ağustos ayında Bakanlar Kurulu kararıyla köy sınırları içerisindeki kömür üretim sahalarında yürütülecek çalışma için 2 bin 500 dönüm arazi için acil kamulaştırma kararı alındı.
200 haneli köyde 45 hane kamulaştırmadan etkilenecek. Görevliler kamulaştırma çalışmaları için bugün tespitlerine devam ederken, köylüler eylem yaptı.
CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan da eyleme katılarak köylülere destek verdi. Yaklaşık 100 kişi, 'Bir avuç kömüre köyümüzü feda etmeyeceğiz', 'Bugün siz yoksunuz, 7 Haziran'da biz yokuz', 'Köyümüz satılık değil', 'Evlerimiz yapılmadan köyümüzü vermeyeceğiz' yazılı dövizler taşıdı.
Şirketler için acil kamulaştırma kararı alınıyor
Tanju Özcan acil kamulaştırma kararını eleştirerek, "Burayla ilgili Bakanlar Kurulu'nun acele kamulaştırma kararı var. Bakanlar Kurulu bu kararı istisnai olarak verir. Türkiye'de örneği çok azdır. Bir afet olur, deprem olur binalar yıkılır, yerine yenisinin yapılması için yer lazım olur o zaman devlet acele kamulaştırma kararı verir. Veya milli egemenliği ilgilendiren savaş hali gibi durumlarda bu tür yetkiler kullanır. Genellikle diğer konularda pek kullanılmaz ama son zamanlarda Türkiye'de bir şey başladı. Hükümete yakın bazı büyük şirketler kendi menfaatleri için hükümete baskı yaparak acele kamulaştırma kararları aldırmaya başladılar. İşte Göynük'te de yaşanan olay bu. Burayı görüp de içi sızlamayan insan olmaz Türkiye'de. Hem doğa elden gidiyor, hem de insanları ile birlikte bir köy elden gidiyor burada. Bu insanlar nereye gidecek düşünülmüyor" dedi.
Kömür var diye evimizi yıkacaklar
Köyün eski muhtarı Mustafa Terci kömür ocakları nedeniyle evlerinden olacaklarını belirterek, "Biz yıllardan beri bu köyde ikamet etmekteyiz. Kömür ocaklarından dolayı bizi yerimizden yurdumuzdan kaldırıyorlar. Bize hiçbir şekilde 'Ev, köy yapalım' diyen yok. Sadece 'Paranızı verelim nereye giderseniz gidin' diyorlar. Biz doğuştan beri buranın yerlisiyiz ve bir yere gitmek istemiyoruz. Biz evimizin yıkılmasına da karşı değiliz ama bize bir ev yada köy yeri gösteren yok. Burada Türkiye Kömür İşletmeleri'nin sahasında linyit madeni çıkartılıyor. Aksa şirketine rödovansla verilen bir saha. Termik santral kuruldu buraya. Kömür var diye bizim evimizi köyümüzü yıkıyorlar. Fakat bize yer gösteren yok. Bize sahip çıkan yok" diye konuştu.
82 yaşındaki Şadiye Eldemir ise konuşmak isterken gözyaşlarını tutamayarak ağladı. Ev ve arsalarının kamulaştırılması durumunda ne yapacaklarını bilmediklerini söyleyen Mesude Altınöz ise "Biz yerimizden yurdumuzdan olduk. Hiçbir yerde toprağımız kalmadı biz ne yapacağız. Bugüne kadar hayvancılıkla geldik, bugünden sonra ne yapacağız" dedi.