Komşu da Endişeli



Türkiye’deki ikinci nükleer santralin Sinop’ta yapımını öngören uluslararası anlaşmanın Nisan ayında yürürlüğe girmesi üzerine Türkiye Barolar Birliği, çevre ülkelerin ve Japonya’nın barolar birliklerine birer mektup göndererek nükleer tehdidine karşı dayanışma çağrısında bulundu. TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu imzalı mektuplarda, nükleer santrallerin Türkiye ve bölgesinin geleceği için büyük tehdit oluşturduğuna dikkat çekilerek, “Türkiye, enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacak kapasiteye fazlasıyla sahiptir” görüşü dile getirildi. Mektupta ayrıca nükleer santralin yapımını öngören uluslararası anlaşmaya karşı yargı yolunun kapalı olduğu hatırlatıldı ve olası bir çevre felaketinin yaşanmaması için hukuksal zeminde bir işbirliği çağrısı yapıldı.

Bulgaristan: Komşu ülke olarak endişeliyiz

Bulgaristan Barolar Birliği tarafından gönderilen destek mektubunda, Çernobil faciası dolayısıyla Bulgaristan halkının nükleer santral kurulması fikrine kati bir şekilde karşı çıkıldığı belirtilerek, “Komşu ülke olarak, muhtemel bir nükleer kazadan biz de endişe duymaktayız” denildi.

Gürcistan: Tüm Karadeniz'i etkiler

Cihan'ın haberine göre; Sinop’taki kurulacak bir nükleer santralin Karadeniz Bölgesi’ndeki tüm ülkelerin çevre güvenliğini tehdit ettiğine dikkat çeken Gürcistan Barolar Birliği de gönderdiği mektupta, santral yapımını kınadıklarını açıkladı.

Japonya: Endişelerinizi çok iyi anlıyoruz

Türkiye Barolar Birliği’nin dayanışma çağrısına en kritik cevap ise Sinop’ta kurulacak nükleer santralin yapımını üstlenen Japonya’dan geldi. Gönderdikleri mektupta Türkiye’nin endişelerini çok iyi anladıklarını ifade eden Japonya Barolar Birliği, 2011 yılında meydana gelen depremden sonra Japonya’nın nükleer enerji santralleri ihracatına ilişkin politikasını derhal askıya alması konusunda Japon Hükümetine çağrıda bulundukları bilgisini aktararak, Türkiye Barolar Birliği ile hukuki zeminde dayanışmaya açık oldukları mesajını verdi.