Kombi Cihazlarını Doğru Kullanmak Hayat Kurtarır



Türkiye'de, vatandaşların yüzde 28'inin ev ve iş yerlerindeki doğalgaz kombi cihazlarını doğru kullanırken, ölümlere varabilecek sonuçlara yol açmamak için cihazlara yılda bir kez bakım yaptırılması gerekiyor. Alarko Carrier Isıtma Ürün Yöneticisi Erkan Mutlu, kombinin ayar sıcaklığının değil, oda sıcaklığının önemli olduğunu bildirdi.
Normal bir oda sıcaklığı 20 derece olarak kabul edildiğinden kombinin 50-60 derece arasında çalıştırılması gerektiğini belirten Mutlu, 60 derecenin üzerinde kullanımın fazla yakıt sarfiyatına yol açacağını ifade etti.
Bu konuda firmalarının bir araştırma yaptığını anlatan Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
    
''Araştırmaya göre, kombi kullanıcılarının yüzde 24,8'i, cihazı 60 ve üzerindeki derecelerde çalıştırıyor. Kombiler, bireyler evdeyken normal sıcaklık derecesinde, evden çıkarken ve uykudayken ise ekonomi sıcaklığında çalıştırılmalıdır. Aynı araştırmada, kullanıcıların yüzde 24,9'unun evdeyken ve evden çıkarken kombilerini normal sıcaklık derecesinde tuttuğu saptandı. Yüzde 18,7'lik bölüm ise kombilerini evdeyken normal sıcaklık derecesinde tutarken, dışarı çıkarken kapatıyor. Yani Türk halkının yalnızca yüzde 28'i kombilerini doğru ve ekonomik şekilde kullanıyor. Araştırmaya göre, kullanıcıların yüzde 61'i gece yatarken de kombilerini aynı sıcaklık ayarında bırakıyor. Buradan da yüzde 39'luk kesimin kombilerinin sıcaklık ayarını ekonomik seviyeye getirdiği anlaşılıyor. Ekonomik kullanım için tıpkı ev dışına çıkıldığında olduğu gibi gece yatarken de kombinin sıcaklık ayarını düşürmek gerekiyor.''
    
Kombi kullanımında tasarruf önerileri
    
Kombilerin, tüketiciye tasarruf sağlayacak bir başka konunun, yoğuşmalı kombi kullanımı olduğuna dikkati çeken Mutlu, ''Tam yoğuşmalı kombiler 50 derece ve altındaki kombi sıcaklıklarında baca gazındaki su buharını yüksek oranda yoğuşturup, geleneksel kombilere göre yüzde 15-20, 50 derece üzerindeyse yüzde 5-9 aralığında daha yüksek verime ulaşır'' ifadesini kullandı. Termostatik radyatör vanası kullanılmasının da tasarruf sağlayacağına işaret eden Mutlu, şunları kaydetti:
    
''Termostatik radyatör vanası istenilen sıcaklığa ayarlanarak belirtilen sıcaklığa geldiğinde sıcak su girişini kapatarak gereksiz enerji kullanımı önleyen bir cihazdır. Yine tasarruf sağlama yönünde zaman programlı oda termostatları kullanılabilir. Bu cihazlar, istenilen saatler arasında, istenilen oda sıcaklığına göre kombiyi çalıştırdıkları, kombi çalışma sıcaklıklarını değişen iç hava koşullarına göre arttırıp azalttıkları, gece konumunda ev ve kombi sıcaklığını otomatik olarak düşürdükleri için ekstra tasarruf sağlar.''
    
Mutlu, tasarrufta hayati noktalardan birinin periyodik bakım olduğunu dile getirerek, bir yıl kullanıldıktan sonra cihazlara bakım yapılması tavsiyesinde bulundu.
    
Kombi kazalarında nelere dikkat edilmeli
    
Kombilerin her türlü emniyet sistemiyle donatılmış güvenli cihazlar olduğunu anlatan Mutlu, kaza ihtimaline karşı kombilere yılda bir bakım yaptırılması, bacalı kombi kullanılıyorsa yine yılda bir bacaların temizletilmesi önerisinde bulundu. Mutlu, herhangi bir kaza veya gaz kaçağı durumunda yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
    
''Sakin olun. Yanan ateşleri söndürün. Bütün kapı ve pencereleri açın. Bütün gazlı cihazların vanalarını kapatın. Daire ve apartman girişindeki gaz vanalarını kapatın. Kibrit, çakmak yakmayın, sigara içmeyin. Elektrik düğmeleriyle oynamayın, açıksa kapatmayın, kapalıysa açmayın. Elektrikli cihazları çalıştırmayın. Fişleri çekmeyin veya takmayın. Zilleri kullanmayın. Gaz bulunan ortamlardaki telefonları kullanmayın. Yöneticiye, 187 numaralı telefonundan gaz dağıtım şirketine ve itfaiyeye haber verin.''