Kolon Kesildi, Mahkeme ‘Suçsuz’ Buldu

(Fotoğraf: AA)

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalara ilişkin açılan soruşturmalar kapsamında davalar görülmeye devam ediyor. Gaziantep’te 51 kişiye mezar olan Furkan Apartmanı davasının 7’nci duruşmasında binanın kolonlarını kestiği iddia edilen sanık Faik Öğüt, kardeşi Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay beraat etti. Cezasında indirim uygulanan fenni mesul Yılmaz Şahin Yurtyapan’a 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Firari sanıklar Abdullah Devrim Sever ve Hasan Hüseyin Sever’in dosyaları ayrıldı. Verilen karara adliye önünde tepki gösteren aileler dosyayı İstinaf’a taşıyacaklarını söyledi.

BirGün’de yer alan habere göre; duruşmada cumhuriyet savcısı mütalaasını açıkladı. Savcı, tutuksuz yargılanan dört sanıktan Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ile Yılmaz Şahin Yurtyapan hakkında "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan üst sınırdan ceza, Nejdet Alpay için beraat talep etti.

Savcının mütalaasının ardından yakınlarını kaybedenlerin ailelerine söz verildi. Müştekiler, "Sanıkların olası kast suçundan yargılanması gerekiyor, kamu görevlileri de yargılansın" dedi. Duruşmada enkazda ailesini kaybeden, Elif Buse Kaplan, "Deprem ülkesinde kolon kesmek, asma kata daire yapmak ölüme sebebiyet vermek değilse nedir? Bu açık bir kasttır" dedi. Müşteki avukatları da savcının mütalaasına katılmadıklarını belirtti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Sanıkların olası kast suçundan yargılanmasını talep etti. Savcı "kamu görevlileri" hakkında soruşturma izni verildiğini açıkladı. Ailelerin kamu görevlilerin yargılanmasıyla ilgili taleplerini dile getirmeleri üzerine, Cumhuriyet Savcısı, Furkan Apartmanı’na ilişkin kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verildiğini, kamu görevlilerinin karara itiraz ettiğini açıkladı. Sanık Eyüp Öğüt önceki duruşmada yaptığı beyanlarını tekrarladı. Öğüt, "Kesinlikle kolon kesmedim, tadilat yapmadım" dedi.

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, kararını açıkladı. Sanık Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay’a beraat verildi. Cezasında indirim uygulanan Yılmaz Şahin Yurtyapan’a 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Firari sanıklar Abdullah Devrim Sever ve Hasan Hüseyin Sever’in dosyası ise ayrıldı.

Parayla satın aldılar
Kararın ardından Furkan Apartmanı’nda yakınlarını kaybeden aileler karara tepki gösterdi. Acılı aileler "Kahrolsun katiller. Adaleti parayla satın aldılar" sözleriyle isyan etti. CHP Milletvekili Hasan Öztürkmen, şunları söyledi: “Bilirkişi raporlarında da görülüyor ki kolon kesme var. Ama bir türlü kolon kesmenin sorumlusu bulunamadı, faili meçhul kaldı. Bula bula binanın ilk yapımında imzası olan mühendise 16 yıl ceza verildi. Mühendis projeyi çizmiş, binayı yapmış, teslim etmiş. Sonradan kolon kesilmiş. Mobilya mağazası açmak için kesilmiş. İktidar yandaşlarını koruyor, yandaşlarını korumak için iktidar yargıya baskı yapıyor. Dosyanın avukatları bunu istinafa taşıyacaklar.”

Furkan Apartmanı’nda oğlu Emre Şahin’i kaybeden Seçkin Şahin, “Kolon kesen herkes bundan sonra serbest bırakılacaktır. Bu karardan bunu anlıyoruz. Kararı kabul etmiyorum. Davayı üst mahkemeye taşıyacağım.” dedi.