Koç'un Teşvikiyle Meslek Lisesine İlgi Yüzde 30 Arttı

Koç Holding'in sanayideki kalifiye işgücü sıkıntısını gidermek ve mesleki eğitimi özendirmek amacıyla başlattığı 'Meslek Lisesi Memleket Meselesi' projesi meyvelerini vermeye başladı. 2008 yılında meslek liselerine kayıt yaptıran öğrenci sayısı yüzde 30 arttı.
    
Koç Holding'in mesleki eğitime destek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle 2006 yılında başlattığı "Meslek Lisesi Memleket Meselesi" projesi gençleri meslek liselerinde okumaya teşvik etti. 81 ildeki 258 okulda 8 bin meslek lisesi öğrencisini hedef alarak başlatılan projeyle bugüne kadar 6 bin öğrenciye burs ve staj imkânı sağlandı.

21 Koç Topluluğu şirketinin ortak olduğu proje şimdiden beklenen hedefi gerçekleştirmiş görünüyor. Proje hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlenen basın yemeğinde gazetecilerle bir araya gelen Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Koordinatörü Aylin Gezgüç, projeden çok iyi dönüş aldıklarını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan aldıkları bilgilere göre Meslek Lisesi Memleket Meselesi projesinin ardından birçok öğrencinin meslek lisesine gitmeyi tercih eder hale geldiğine işaret eden Gezgüç, "2008 yılında da meslek lisesine başvuranların sayısında yüzde 30 artış meydana geldi" dedi.

Meslek liselerini çaresizlik sonucu varılan bir durak değil, yaşama açılan bir pencere olarak hak ettiği yere taşımayı hedeflediklerini anlatan Gezgüç, Koç Topluluğu olarak 7 yıl sürecek proje için 15 milyon dolarlık bütçe ayırdıklarını söyledi.
    
Koç'un ‘Melekleri' 81 ilde iş başında

Öğrencilere sadece burs sağlamakla kalmadıklarını, girişimcilik, bilgisayar yetkinliği ve kişisel gelişim alanlarında sistemler oluşturup, işbirlikleri geliştirdiklerini anlatan Gezgüç, "Gençlerimize, kendilerini üretken bireyler olarak yetiştirdikleri sürece, iş dünyasında onlara yer olduğu mesajını vermeye çalıştık" dedi.

Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi Koç Topluluğu'nun verdiği destekle sanayi-eğitim işbirliğinin iyi bir örneği haline geldi. Tüpraş, Migros, Tofaş, Otokoç ve Ford Otosan okullarda kurdukları laboratuvarlar ve branş bölümleriyle projeye destek verdi. Diğer taraftan Tofaş ve Ford Otosan eğitim programlarıyla ortaokul, düz lise ve endüstri meslek lisesi mezunlarını meslek sahibi yaparak, istihdam etti. Proje için ayrıca Koç Topluluğu çalışanları bursiyerlere gönüllü koçluk yapmaya başladı. "Meslek Lisesi Koçları" adı verilen ve çoğu meslek lisesinden mezun olup Koç Topluluğu'nda çalışmaya başlayan bu gönüllü Koçlara şirket içerisinde "Melek" diye hitap ettiklerine dikkat çeken Gezgüç, "Gönüllü koçlar sayesinde birçok genç meslek liseli girişimci ruha sahip oldu" dedi.
    
Amaç okul-sanayi işbirliği

- Mesleki-teknik eğitimin ülke ekonomisi için önemi konusunda toplumun her kesiminde farkındalık yaratmak.
- Okul-sanayi işbirliğinin tohumlarını atarak yetişmiş işgücünün önünü açmak.
- Ekonominin ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik elemanların yetiştirilmesini teşvik etmek.
- Gençleri mesleki eğitime özendirmek.