Kocaeli'nde Su Bitti, Temizlik ve Isınmada Sıkıntı Yaşanıyor
Yuvacık Barajı'ndaki suyun tükenmesiyle günlerdir su verilemeyen Kocaeli'nde halkın sıkıntısı bitmek bilmiyor. Susuz bir hayata alışmaya çalışan halk bu sefer de ısınma ve temizlik sorunu ile karşı karşıya.
Kocaeli'nde su kesintisinin ardından vatandaş, kombilerini patlamasından korkup çalıştırmayınca ısınma sorunu baş gösterdi. Çocuklar battaniyelere sarılıp ders çalışıyor.
Banyo yapamayan halk bir de kombilerinde su az olduğu için patlamasından korkup çalıştırmayınca ısınma sorunu yaşıyor. Vatandaşlar evlerinde montlarla otururken, öğrenciler battaniyelere sarılarak ders çalışıyor. Günlerdir banyo yapmadan okula gittiklerini söyleyen öğrenciler 'Böyle giderse kokacağız' diyor. Yeterince temizlik yapılmadığı için halk, tifo, dizanteri, kolera, hepatit A gibi hastalıklara yakalanmaktan korkuyor. Derince'ye bağlı 60 Evler Mahallesi'nde oturan Fikret Koç, bir haftadır yıkanamadıklarını söylüyor. Suyun akmaması ve aktığı zaman da tazyikli olmaması nedeniyle korkup kombilerini çalıştırmadıklarını aktaran Koç, "Susuzluğu bir kenara bıraktık, şimdi soğuktan donuyoruz. Günde hiç olmazsa 2 saat su verilsin ama tazyikli olsun. Su basıncı az olduğu için kombiler çalışmıyor. Filtreleri bozuldu. Bu soruna bir an önce çare bulunsun." diyor.
Battaniyeye sarılarak üniversite sınavına çalışan Volkan Güneş, 10 gündür banyo yapamadığını anlatıyor. Kokudan dershanede sıra arkadaşının yanına oturmaktan çekindiğini belirten Güneş, gecede soğuktan uyuyamadığını dile getiriyor. 8'inci sınıfa giden Miray ve İrem Gökçe ise banyo yapmak için suyu akan arkadaşlarının evine gittiklerini söylüyor. İş çıkışı deniz kenarındaki evine bidonla su taşıyan anne Hülya Gökçe ise su dağıtımındaki adaletsizlikten yakınıyor. Evlerinde 10 gündür su akmamasına rağmen iş arkadaşlarının evinde su kesilmediğini iddia eden Gökçe, yetkililerden suyun adaletli dağıtılmasını istiyor.
Kocaeli'nde su sıkıntısı nedeniyle vatandaşlar banyo yapamadığı ve günlük temizliklerini gideremedikleri için salgın hastalıkla karşı karşıya. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, yeterince su olmadığı ve gerekli temizlik yapılmadığı için su ve gıdalardan bulaşan enfeksiyon hastalıklarının artacağı uyarısında bulunuyor. Hamzaoğlu, "Su kesintilerinden dolayı borulardaki basınç azalıyor. Basıncın düşmesiyle atık sular şebekedeki çatlaklar ya da kırıklardan içme suyuna karışabiliyor. Böylece suyla bulaşan tifo, dizanteri, kolera, hepatit A gibi hastalıklara yakalanma riski artıyor. Bu riski azaltmak için suların mutlaka kaynatılarak kullanılması gerekiyor." diye konuşuyor.
İhtiyacın yarısı karşılanıyor
İzmit Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü (İSU), tüm su kaynaklarını devreye sokmasına rağmen ihtiyacı olan suyun yüzde 50'sini karşılıyor. İlin su ihtiyacı günlük 350 bin metreküp. Suyu tamamen biten Yuvacık Barajı'na gelen derelerden İzmit'e günlük 80 bin ton su alınıyor. Daha önce günde 26,5 bin metreküp su alınıyordu. Yalova'da bulunan Gökçedere Barajı'nda günde 36,2 bin metreküp su alınıyor. Bu su, Karamürsel, Gölcük ilçeleri ile Ereğli, Değirmendere ve Halıdere beldelerine aktarılıyor. Körfez ilçesi, Tüpraş'tan alınan günlük 2,4 bin metreküp su ile geçiniyor. Hereke'ye de Nuh Çimento'dan alınan günlük 2 bin metreküp su veriliyor. Bu kaynaklarla ilin su ihtiyacının yarısı karşılanırken şimdi tek çare kaldı, o da yağmur ve karın yağması.
Bu arada CHP Kocaeli Milletvekili Sefa Sirmen, Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yapılan Yuvacık Barajı'nın mevcut yönetimin beceriksizliği yüzünden kuruduğunu savundu. Yuvacık'ın kurumasında tek suçlunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ileri süren Sirmen, 'suyla siyaset yapanların' cehennemde cayır cayır yanacağını ifade etti. Sirmen, barajın maliyetinin 4,5 değil, 1,5 milyar dolar olduğunu öne sürdü.
Su sıkıntısını çözmek için 11 kuyu açacağız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İzmit'teki su sorununa ilişkin olarak ciddi bir çalışma başlatıldığını bildirdi. Güler, İzmit'teki su sıkıntısının çözülmesi için DSİ'nin de ciddi bir çalışma başlattığını belirten Güler, bununla ilgili 11 kuyunun açılmasıyla birlikte 50 bin metreküplük (m3) su sağlanacağını ifade etti. Sapanca Gölü'nün de İzmit'e sınırı olduğunu ve oradan da bir miktar su sağlanacağını belirten Güler, ayrıca İSKİ'nin de bir miktar su verdiğini ve çalışmaların belli bir şekilde yürüdüğünü kaydetti.