Kocaeli'de ''Yan Sanayi - Marka Geliştirme Projesi''



Kocaeli Sanayi Odası'nca (KSO) yan sanayide faaliyet gösteren kuruluşların, markalaşma faaliyetlerini geliştirmek amacıyla başlatılan ''Yan Sanayi - Marka Geliştirme Projesi''nin tanıtım toplantısında konuşan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanı Mustafa Kaplan, başlatılan projeyle yan sanayinin markalaşması, gelişmesi konusunda önemli bir adım atıldığını söyledi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığında (KOSGEB) bir değişim yaşandığına dikkati çeken Kaplan, göreve geldiklerinde kurumdaki gidişattan genel anlamda memnun olmadıklarını, bazı şeyleri değiştirmenin gerekliliğini hissettiklerini kaydetti.

Öncelikle KOBİ, müşteri odaklı destek verilmesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Kaplan, kendilerine 4 eksen belirlediklerini, bunlardan birincisinin işletmelere proje kültürü aşılamak, ikincisinin Ar-Ge, inovasyon gibi bazı projelere daha nitelikli destek sağlamak, üçüncüsünün işbirliği yapma kültürünü aşılamak, sonuncusunun ise girişimciliğin geliştirilmesi olduğunu dile getirdi.

''KOBİ'lerimizin yönetim, pazarlama, verimliliğini artırma, ana ve yan sanayi girişimlerini geliştirme, kurumsallaşma, otomasyona geçme gibi projelerine nitelikli destek sağlamamız gerekiyordu'' diyen Kaplan, şöyle konuştu:

''KOSGEB'in yapısını, işletmelerin talep ve ihtiyaçlarına göre esnek bir şekilde destek vermenin aracı olarak gördük. 'Bende bu var, size uyarsa' yaklaşımından ziyade, 'Size nasıl yardımcı olabiliriz'in adını koymuş olduk. Biz burada artık fiks menü değil, alakart menüyle 'size nasıl nitelikli şekilde destek oluruz'u düşünmeye başladık. Başka bir tabirle konfeksiyon tarzı değil, terzi usulü size destek olmak istiyoruz. KOBİ Proje Destek Programı'nda 150 bin TL'ye kadar geri ödemesiz, hibe niteliğinde destek olmayı amaçladık.''

Yan Sanayi - Marka Geliştirme Projesi

Kaplan, belirledikleri eksenin yanı sıra yeni bir destek programı daha geliştirmek istediklerine değinerek, sivil toplum kuruluşlarına, meslek kuruluşlarına yeni bir alan açmak istediklerini, üyelerine yönelik projeleri desteklemeyi arzuladıklarını kaydetti.

Kocaeli Sanayi Odası'nca başlatılan ''Yan Sanayi - Marka Geliştirme Projesi''ne ilişkin bilgiler de veren Kaplan, otomotiv, kimya, enerji, gemi ve yat imalatı, bilişim, plastik ürünler ile makine imalat sektörlerinde yan sanayideki işletmelerin rekabet gücünü artıracak, marka olmalarını sağlayacak projeler geliştirilmesini amaçladıklarını bildirdi. Markalaşma, ürün, teknoloji geliştirme, ürün tasarımı, patent ve tescil hakları, test, analiz gibi birçok konuda hizmet sunulacağını anlatan Mustafa Kaplan, destek programlarının süreceğine dikkati çekti. Kaplan, işletmelerin, sermaye piyasalarından, KOBİ borsalarından daha çok pay almalarını sağlama noktasında yep yeni bir destek programı başlattıklarını, Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programıyla KOBİ Borsası'nın startını verdiklerini sözlerini ekledi.