Kocaeli Susuzluk Tehlikesini Altyapıyı Yenileyerek Giderdi



Türkiye'nin birçok yöresinde su sıkıntısı yaşanırken Kocaeli, aldığı önlemlerle bunun önüne geçti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin altyapı alanında köklü kuruluşu olan İSU (İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürlüğü, işletmesini yaptığı 5.596 km uzunluğundaki içme suyu şebekesinin 1.635 kilometrelik kısmını son 4 yılda yeniledi. Bu yenileme sonucu il genelindeki kayıp kaçak oranı yüzde 75'ten yüzde 40'a inerken, 1 milyon 500'e çıkan nüfus ve 512 bini geçen aboneye rağmen şehre verilen su miktarında ciddi oranda azalma görüldü.

Kocaeli sınırlarında içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu gibi altyapı hizmetleri yapan İSU, dere ıslahları ile 8 adet arıtma tesisinin işletmesini de yapıyor. İçme suyu hatlarının eski ve kullanılan malzemelerin ömrünü tamamlamasından dolayı mevcut hatlarda sürekli arızalar meydana geliyordu. Buna bağlı olarak da il genelinde kayıp kaçak oranı yüzde 75'lere varıyordu. Düzenli ve sağlıklı bol içme suyu götürülmeyen yer kalmaması için 2004 yılından itibaren çalışmalara başlayan İSU, işletmesini yaptığı 5.596 km uzunluğundaki içme suyu hattının 1.635 km'lik kısmını yeniledi. Modern ve uzun ömürlü HDPE ve düktil font borular kullanarak yapılan çalışmalar sonucu kayıp kaçak oranı yüzde 40'ların altına indi. İçme suyu altyapı yenilemesi ile meyvelerini kısa zamanda alan İSU, Türkiye'nin bir ucundan diğer ucuna 3 defa gidip gelecek şekilde 5.596 kilometre uzunluğundaki içme suyu hattının kalan kısımlarını yenileme çalışmalarını sürdürüyor. Kurumun hedefi, içme suyunda kayıp kaçak oranını dünya standartları olan yüzde 25 seviyelerine indirmek.

Şebeke yenilenmesine bağlı olarak kayıp kaçak oranı ile şehre verilen su miktarı da azaldı. İSU, 2003 yılında Kocaeli'nin belli kısımlarına 234 bin aboneye Yuvacık Barajı'ndan içme suyu vererek, işletmeci firmadan 110 milyon metreküp su alıyordu. 2004 yılında Büyükşehir Yasası'nın genişlemesi ile hizmet sahası da genişleyen kurum, 2007 yılında 1 milyon 500'e varan nüfus ve 512 bini geçen aboneye rağmen, içme suyu hatlarını yenileyince kayıp kaçak oranını azalttı, dolayısıyla işletmeci firmadan 113 milyon metreküp su aldı. 30 Haziran itibarıyla 44,09 milyon metreküp suyun olduğu Yuvacık Barajı'nda geçtiğimiz yıl şehre bu tarihte 359 bin metreküp su verilirken, bu yıl aynı tarihte 12 bin metreküp az su alınarak 347 bin metreküp su verildi. Barajdan suyun az alınması da yapılan içme suyu hattı yenilemesinin önemini ortaya koyuyor.

Sapanca'dan takviye yapılacak

Kocaeli'nin artan nüfusu ve meydana gelen küresel ısınmanın etkilerini göz önünde bulunduran İSU Genel Müdürlüğü, Yuvacık Barajı'nın yetersiz kalması üzerine önümüzdeki süreçte bölgede su sıkıntısı yaşanmaması için 35 milyon YTL yatırım ile 6 ay gibi kısa sürede Sapanca Gölü Yuvacık Barajı Arıtma Tesisi arası içme suyu terfi merkezi ve isale hattını tamamlayarak hizmete soktu. Yuvacık Barajı'nda 4 milyon metreküp su kalması ve 45 gün bölgede yağış kalmaması durumunda yapılan hat devreye alınarak Sapanca Gölü'nden barajın arıtma tesisine su verilecek. Buradan şebekeye verilerek şehrin su sıkıntısı çekmemesi sağlanacak.