Koç Topluluğu Tek Kullanımlık Plastik Tüketimini Sonlandıracak



Koç Topluluğu, tek kullanımlık plastik tüketimini 2020 sonu için azaltma taahhüdünde bulundu. Yeşil Ekonomi'de yer alan habere göre; Koç Holding tarafından yayınlanan basın açıklamasına göre grup CEO’su Levent Çakıroğlu konu ile ilgili düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada 2020 sonuna kadar Koç Topluluğu bünyesindeki tüm şirket ve kuruluşların 2020 sonuna kadar tek kullanımlık plastik tüketimine son verme taahhüdünde bulundukları bilgisini verdi.

Çakıroğlu toplantıda şunları kaydetti;“90 bini aşkın çalışma arkadaşımızın yer aldığı tüm Koç Topluluğu şirketleri ve kuruluşları olarak 2020 sonuna kadar tek kullanımlık plastik tüketimine son vereceğimizi taahhüt ediyoruz. Öncelikle tek kullanımlık plastiklerin yerine kullanılabilecek alternatifleri belirleyecek, yeniden kullanımı ve geri dönüşümü artıracağız. Belirlediğimiz hedefe yönelik performansımızı düzenli olarak takip edecek, gözden geçirecek, iyileştirme çalışmaları yapacak ve gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağız. Dönüşümü 90 bini aşkın çalışma arkadaşımız ile birlikte hayata geçirebileceğimizin farkındayız. Bu doğrultuda, Topluluk içi eğitim ve iletişim çalışmaları gerçekleştirecek, kurum içi sahiplenmeyi artıracağız.

Bu taahhüt sadece bir başlangıç. Önümüzdeki dönemde plastiğe yönelik çalışmalarımızın kapsamını daha da genişleteceğiz. Halen Koç Topluluğu şirketlerinde plastik kullanımının azaltılmasından, plastiğe alternatif üretmeye veya döngüsel sistemler kurmaya kadar farklı odak alanlarında çalışmalar mevcut. Odağımıza bu çalışmalarına yaygınlaşması ve hızlanmasını alacak, bu kapsamda bir yol haritası geliştireceğiz.”

Reklam Goruntulenme Bolumu

Açıklamasında İstanbul Bienali’nin bu yılki temasının ”Yedinci Kıta” olduğunu hatırlatan Levent Çakıroğlu bu konuda ise şunları kaydetti; “2026 yılına kadar ana sponsorluğunu üstlendiğimiz İstanbul Bienali bu yıl çok önemli küresel bir meseleye dikkat çekiyor. Bu yılki temasını Pasifik Okyanusu’nun ortasında bulunan devasa plastik atık yığınından alan ‘Yedinci Kıta’yı maalesef insan kaynaklı atıklar oluşturuyor.

Küresel çözüm bekleyen en önemli sorunlarımızın başında gelen bu soruna dikkat çeken İstanbul Bienali her birimizi bir kez daha tüketim alışkanlıklarımızla ve alışkanlıklarımızın tüm dünyadaki canlılar üzerindeki etkisiyle yüzleştirdi. Plastik atıkların deniz ekosistemlerini bozarak canlıların doğal yaşam alanlarını nasıl etkilediğini, biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olduğunu, bir kez daha tüm vahametiyle fark ettik.

Kullanımı ortalama 12 dakika süren bir plastiğin parçalanması, doğada yüzlerce yıl zaman alırken, bu konuda en az bireyler kadar kurumların da harekete geçmesi büyük önem taşıyor. Pasifik Okyanusu’nun ortasında bulunan bu plastik yığınının büyüklüğünün 3 milyon metrekareden fazla olduğu biliniyor. Miktar anlamında başa çıkılamayacak bir büyüklüğe dönüşen plastik kirliliği, çevreyi ve insan sağlını tehdit ediyor.

İnsanlığın kendi eliyle, tek yaşam kaynağı olan dünyaya verdiği büyük zararın geleceğimizi nasıl tehdit ettiğini anlatmak için herhalde sanat şüphesiz çok etkili bir araç. İstanbul Bienali’nin dikkat çektiği bu küresel mesele bir süredir Koç Topluluğu olarak gündemimizde yer alıyor. Çalışma arkadaşlarımızla birlikte, Koç Topluluğu Şirketleri’nin de gücünü arkamıza alarak bu konuda çözüme katkı sağlayacak adımlar atmaya kararlıyız. Bu amaçla, tek kullanımlık plastikleri önemli bir başlangıç noktası olarak gördük ve tüm Koç Topluluğu’nu kapsayan bir taahhüt oluşturduk.”