Klima Faturasını Yüzde Elli Azaltmanın Yolu!



ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, standartlara uygun çatı ve cephe uygulamalarının tüketici bütçesinin yanı sıra sağlığa da katkı sağladığını açıkladı. Yavuz, çatı ve cephe yalıtımının ısınma ve soğutma amaçlı enerji tüketimini yüzde 50’ye kadar azaltabildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Yaz aylarında artan klima giderlerimizi doğru yalıtım ile azaltabiliriz. Türkiye’deki bir konutun enerji tüketimi, aynı iklim koşullarında ve aynı kullanım alanına sahip olan Avrupa ülkelerindeki konutlardan 2–3 kat daha fazla olabiliyor. Bunun nedeni, ülkemizde ısı yalıtımının yeterince önemsenmemesidir.”

Harcamalar 2-3 yılda amorti ediliyor

Yavuz, yapılan harcamaların kısa sürede geri döndüğünü de vurgulayarak, “Yalıtımsız çatılar, tüketicilerin bütçesine ve ülkemizin milli servetine zarar veriyor. Yapılan harcama, sağlanan enerji tasarrufu sayesinde coğrafi konum ve yerleşim durumuna göre ortalama 2 ile 3 yıl içinde amorti edilir. Yalıtım, bütçemiz kadar sağlımızı da korur. Rutubet, küf, kötü koku, romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi sorunları çatı tadilatı ile önleyebiliriz” diye konuştu.

Tadilat mevsimi başladı

Yavuz, yağışın az olduğu ayların tadilat için en uygun dönem olduğunu hatırlatarak, “Bu aylarda kıştan kalan ve çatı üzerinde oluşan birikintiler temizlenmelidir. Yağmur suyu giderleri temizlenmeli, tıkanıklık oluşması önlenmelidir” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 7 milyon çatının yalıtımsız olduğunu belirten Yavuz, “Binalardaki enerji tüketiminin yüzde 82’si ısıtma için kullanılıyor. Yalıtımı olmayan çatılar, binaların kat adetlerine bağlı olarak ortalama yüzde 30 oranında enerji israfına neden oluyor. Enerji kaynaklarını plansızca tüketerek, doğaya zarar vermemek için yalıtım uygulamaları hayati öneme sahip. Çevre duyarlılığı konusunda hepimize sorumluluk düşüyor” diye konuştu.