KKTC İçme Suyu Projesinde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor



Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 37. yıl dönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp içme, kullanma ve sulama suyu temin edecek Alaköprü Barajı'nın inşaatının hızla devam ettiğini bildirdi. Alaköprü Barajı’nın temelinin 7 Mart 2011 tarihinde KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Mersin’in Anamur ilçesinde atıldığını hatırlatan Eroğlu, barajı normal şartlarda 48 ayda bitirmeyi planladıklarını, ancak Başbakan Erdoğan’ın talimatı üzerine bitiş tarihinin bir yıl öne çekildiğini söyledi. Eroğlu, şöyle devam etti:

“Alaköprü Barajı'ndan Akdeniz’e kadar kara hattıyla oradan da KKTC’ye denizin altından 250 metre derinlikten, 107 kilometre uzunluğunda iletim hattı ile yılda 75 milyon metreküp su vereceğiz. Proje ile KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca, 50 bin dekarlık alan sulamaya açılacak. Bu çok önemli bir proje. Bu proje sayesinde ayrıca enerji üretimi gerçekleşecek. Bu bölgenin ormanlık alanlarında yangın zamanlarında su ihtiyacını karşılamak üzere depo vazifesi görecek. Balıkçılık ve turizm açısından da katkı sağlayacak.
 
Projenin kilit tesisi olan Alaköprü Barajı, Anamur (Dragon) Çayı üzerinde ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu tipinde bir baraj olarak tasarlandı. Anamur (Dragon) Çayı üzerinde tesis edilecek Alaköprü Barajı’ndan alınacak su, Dünya’da ilk defa 80 kilometre uzunlukta uygulanacak deniz boru hattı ile ve deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıdaki bir boru hattı vasıtasıyla Girne yakınlarında yapılacak olan Geçitköy Barajı’na aktarılacak. Proje ile KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su taşınacaktır. Bu suyun yüzde 50,3’ü içme-kullanma suyuna, yüzde 49,7’si ise sulama suyuna tahsis edilecektir”.


 
KKTC İçmesuyu Projesi 3 bölüm halinde eş zamanlı olarak yürütülüyor

Türkiye tarafında yapılacaklar

* Anamur Dragon Çayı üzerinde temelden 93 m, akarsu tabanından 88 m yükseklikte ön yüzü beton kaplamalı ve eteğinde 26 MW kurulu gücünde bir HES bulunan kaya dolgu tipinde ve toplam 130,5 milyon m3 depolama hacimli Alaköprü Barajı ve HES tesisi,
* 23 km uzunluğunda ve 1.500 mm çapında düktil demir borulardan oluşan isale hattı,
* 10 bin m3 hacminde Anamuryum Dengeleme Deposu
 
Kara hattı

* Alaköprü Barajı’nda depolanan suyun 75 milyon m3’lük kısmı, KKTC tarafındaki Geçitköy Barajı’na aktarılmak üzere 1500 mm çapında ve 22 km uzunluğunda duktil font boru hattıyla 10.000 m3 hacmindeki Anamuryum Dengeleme Haznesine iletilecektir.
*  Dengeleme haznesinden alınan su, 1.500 mm çapında ve 1 km uzunluğundaki boruyla deniz boru hattına bağlanacaktır.
 
Deniz geçişi

* 80,151 km uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 m derinlikte ve askıda geçecek olan, 1 600 mm çapında yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı.
 
KKTC tarafında yapılacaklar

* Güzelyalı bölgesinde 5 MW gücünde Güzelyalı Pompa İstasyonu,
* 3.157 m uzunluğunda ve 1 400 mm çapında düktil demir boru terfi hattı,
* Temelden yüksekliği 65 m, akarsu tabanından 58 m yükseklikte olan 26,5 milyon m3 depolama hacimli Geçitköy Barajı,
* 16,40 MW kurulu gücünde Geçitköy Terfi Merkezi yapılacaktır.