Kızılırmak Deltası UNESCO Listesinde



Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin, dün UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındığını söyledi. Başkan Yılmaz, "Bunu duyunca çocuklar gibi sevindim" dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kentteki yerel ve yaygın basın kuruluşlarının temsilcileri ile kahvaltı programında bir araya geldi. Samsun Golf Sahası'nda yapılan programda Başkan Yılmaz, kentte gerçekleştirilen projeler ve diğer çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ile ilgili yeni bir gelişme olduğunu belirten Başkan Yılmaz, "Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nin ilk aşaması olan geçici listeye girebilmesi için Paris'te bulunan UNESCO Daime Temsilciliği'ne başvuruda bulunmuştuk. Yapılan değerlendirme sonucunda Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdiğini öğrenmiştik. Son olarak UNESCO Dünya Miras Merkezi'nin resmi internet sitesinden bu, dün akşam yayınlanarak ilan edildi. Bunu duyunca çocuklar gibi sevindim. Yani Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti artık UNESCO Dünya Mirası Daimi Listesi'ne aday demektir. Şu anda Türkiye hiçbir doğal alan daimi listede yok. Geçici listeye giren var. Biz de çok yoğun bir çalışma başlatacağız. Gerekirse Paris'e gideceğiz. Onları buraya davet edeceğiz. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne daimi olarak gitmemiz için yapmamız gereken bazı ödevler bazı şartlar önümüze koyacaklar. Bilim insanları gelecek bize ödevler verecekler" diye konuştu.

Koşulları karşılıyor

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin daimi listeye girmesi amacıyla adaylık sürecinin en kısa sürede tamamlanması için bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliği ile çalışmaları sürdüreceklerini dile getiren başkan Yılmaz şöyle devam etti:

"Böylece UNESCO dünya çapında olduğundan, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin de artık dünya çapında korunması ve tanıtılması sağlanacak. Bir alanın Dünya Doğal Miras Listesi'ne dahil edilebilmesi için Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen olağanüstü evrensel değerini ölçen 4 doğal kriterden en az birini karşılaması gerekmektedir. Kızılırmak Deltası ise bu kriterlerden; Birincisi üstün doğan görüngelere veya eşsiz doğal güzelliklere ve estetik öneme sahip alanları içermesi, ikinci olarak kara, tatı, su kıyı ve deniz ekosistemleri ve hayvan, bitki topluluklarının evrim ve gelişiminde devam eden önemli ekolojik ve biyolojik süreçleri sunan istisnai örnekler olması, üçüncü olarak ise bilim veya koruma açısından istisnai evrensel değere sahip tehlike altındaki türleri içeren yerler de dahil, biyolojik çeşitliliğin yerinde korunması için en önemli ve dikkat çeken doğal habitatları içermesi kısmını bünyesinde bulundurmaktadır."

Ramsar Sözleşmesi kapsamında korunuyor

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti 56 bin hektarlık alana sahip, 21 bin 700 hektarlık kısmı ise, Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunuyor. Bölgede irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlar yer alıyor. Avrupa Kuş Alanları Envanteri'ndeki en önemli 4 kriterden 3'üne sahip olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde, Türkiye’de bugün kayıt altına alınmış 478 kuş türü tespit edildiği, bunların 350'sinin burada görüldüğü ve 140'ının burada ürediği tespit edildiği ifade edildi. Dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünün 15'inin, Kızılırmak Deltası’nda görülüp kayıt altına alındığı, Kızılırmak Deltası’nın dünyadaki kuş cennetlerinden farklı kılan en önemli özelliklerden birinin de yılın her ayı farklı kuşların görülebildiği olduğu belirtildi. Delta, ayrıca su kuşlarının dünya üzerinde var olan üç göç yolundan biri olma özelliğine de sahip.