Bergama'da siyanür ve altın çıkarılmasına karşı çıkan 315 köylünün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) haklı bulunması, yöre halkını harekete geçirdi. Birçok köylü de AİHM'e başvuracak.
Koza Altın Madeni Şirketi'nin yetkilileri ise, alınan yeni izin ve önlemlerle AİHM'in 'usül hatası' olarak değerlendirdiği durumun ortadan kalktığını savundu. Hukuka aykırı hiçbir durum olmadığını belirten şirket yetkilileri, 'faaliyetlerimizi tüm önlem ve izinleri alarak yürütüyoruz' dedi.
Diğer köylüler de dava açacak
Bergamalı 315 köylünün siyanürlü altın madenine karşı AİHM'de açtıkları davayı kazanmasından sonra madenin bulunduğu Çamköy, Ovacık ve Narlıca köylüleri de dava açmaya hazırlanıyor.
Köylülerin daha önce madeni işleten Eurogold firmasına karşı dava açtıklarını hatırlatan Koza Altın Şirketi Halkla İlişkiler Müdürü Hayri Öğüt ise, AİHM'in usul hatası olarak değerlendirdiği durumun yeni alınan izinlerle ortadan kaldırıldığını belirtiyor. Öğüt, yeni şirketin Ovacık altın madeninde tüm önlem ve izinleri alarak faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. Madende çalışan işçilerin yüzde 90'ını yöre halkının oluşturduğunu vurgulayan Öğüt, madenin kapanmasının söz konusu olmadığını söyledi.
AİHM Bergamalıları haklı bulmuştu
Bergama ve çevre köylerde yaşayan 315 kişi, Ovacık Altın Madeni'ne işletme izni verilmesine itiraz ederek, AİHM'e başvurmuştu. Bu kişiler, madene işletme belgesi verilmesi ve ardından yaşanan sürecin 'yaşam hakları' (AİHS'nin ikinci maddesi), 'özel ve ailesel yaşamlarına' (sekizinci madde) bir saldırı olduğunu savunmuştu. Verdikleri hukuki mücadelesinden sonuç alamadıkları için AİHM'e başvuran köylüler, 'adil yargılama hakkı' ve 'mahkemelere etkin başvuru haklarından da mahrum bırakıldıklarını' belirtmişlerdi.
AİHM 28 mart 2006'da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) özel ve aile hayatına saygıyla ilgili sekizinci maddesi ve adil yargılama hakkıyla ilgili altıncı maddesinin ihlal edildiği görüşüne varmış ve Türkiye'nin toplam 945 bin euro tazminat ödemesine karar vermişti
Bergamalılar altın madenini neden istemiyor?
Bergama'daki madende siyanür yöntemiyle altın üretildiği ve bunun topraklarına zarar verdiği gerekçesiyle, köylüler ve çevreciler yıllardır madenin kapatılması için mücadele veriyor. Buna karşılık, ekonomiye önemli katkılar yapabilecek önemli ölçüde altın rezervine sahip olduğu halde, bu rezervleri işletmediği için Türkiye sık sık tartışmaların hedefi oluyor.