Kira artışlarını, Borçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesine göre sözleşmede farklı bir hüküm belirtilmedikçe konut kiraları 12 aylık ortalama Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre artıyordu. Sistem 18 Ocak’ta torba yasa kapsamında değişiklik gösterdi. Buna göre kira artışının ÜFE yerine 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) göre belirlenmesine karar verdi.
Yüzde 12.5’lik fark
Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün enflasyon rakamlarını açıkladı. Verilere göre; bu ay kontrat yenilenirse ev sahibi en fazla yüzde 18.70 oranında zam yapabilecek. Kirada ÜFE göstergesi dikkate alınmış olsaydı artış yüzde 31.17 olacaktı. Buna göre vatandaşın yüzde 12.47 daha fazla (1000 lirada 125 lira) cebinde kalmış oldu.
Mahkeme yolu açık
Ev sahiplerinin kiraya zam yapmadan önce, o ayın açıklanan zam oranını öğrenmesi ve yeni kira sözleşmesini buna göre hazırlaması gerekiyor. Eğer sınır aşılırsa, kiracı dava açabiliyor. Eğer kiracı, kendi isteğine göre bir bedel belirleyip mal sahibine ödeme yapıyorsa, mal sahibinin de aradaki farkı icra dairesi kanalıyla talep etme hakkına sahip oluyor.
İş yerlerinde uygulama 2020'de
Borçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesinde 18 Ocak’ta yapılan değişiklik, iş yerleri kira artışları için şu aşamada uygulanmıyor. Çünkü yasanın iş yerlerinde uygulanması 1 Temmuz 2020 yılında başlıyor. 18 Ocak’ta yapılan düzenleme bu tarihi değiştiren bir hüküm yer almıyor. Bu kapsamda bu tarihten sonra iş yerleri kiraları için yenilenecek kontratlarda 12 aylık ortalama TÜFE baz alınacak. Ancak kira sözleşmesinde yazan hüküm ya da mülk sahibinin isteğine bakılacak.