KİPTAŞ Yöneticileri İşlerini Bilmiyorlarmış



Neyse endişemiz boşuna imiş… Meğerse bu işin altında, "Birileri ile anlaşma ve kitabına uysun diye ihale yapmak" yokmuş. Sadece KİPTAŞ yöneticileri işlerini bilmiyorlarmış (ya da piyasa koşullarını iyi okuyamamışlar !).

23 Şubat tarihinde yayımlanan yazımızda, KİPTAŞ'ın bir hafta süre vererek ihale ile Maltepe'deki 13.000 metrekarelik otel arsasını satmaya çalışmasını eleştirmiştik. 13.000 metrekarelik bir arsayı değerlendirmek için altı gün çok kısa bir süre idi. Şunları yazmıştık: "… Korkarız iki seçenek kalıyor: Ya KİPTAŞ yöneticileri işlerini bilmiyorlar ve bir arsanın altı gün gibi kısa bir sürede değerlendirilebileceğini, … gerçek değerinin bulunabileceğini, ihale ile satış için gerçek bir rekabet ortamının yaratılabileceğini düşünüyorlar; ya da aklımıza getirmek bile istemeyiz ama bu arsanın satışı konusunda birileri ile daha önceden anlaştılar. Şimdi "kitabına uysun" diye ihaleye çıkıyorlar. …"

Yazımızın yayımlanmasının ardından KİPTAŞ Genel Müdürü Sayın İsmet Yıldırım beni aradı. Bilgi sahibi olmadan yazı yazdığımı; verilen sürenin rekabetçi bir ihale için yeterli olduğunu; kendilerinin hiç kimse ile önceden bir anlaşma yapmadığını, … söyledi. İsmet Bey üzülecek, ama yazımı kim okudu ise, "Belli işte. Birileri ile önceden anlaşmışlar. Bunun altında bir iş var. Böyle ihale mi olur?" dedi.
    
Doğru süre en az bir aydır

Ben de profesyonel işim gereği kıyısından köşesinden gayrimenkul işine bulaştığım için bilirim, böyle bir ihale için altı gün çok kısa bir süredir. Doğru süre, şimdi yapıldığı gibi en az bir ay verilmesidir.

Ayrıca bu türlü ilanlar cumartesi günü yayımlanmaz. Cumartesi, işadamlarının en az gazete okudukları gündür. Böyle ilanlar cuma ya da pazar günü (tercihen iki günde de) yayımlanırsa daha etkili olur. Ayrıca ilanı sadece Sabah gazetesinde yayımlamak da hatadır. İhalenin geniş kitlelerce görülmesi isteniyorsa, ilan Hürriyet ve Zaman gazetelerinde de yayımlanmalıdır.

Kamu malını satmak zordur. Dedikodu ve çamur atmalar olabilir. O nedenle bu türlü ihalelerde şeffaflık ve aşırı titizlik çok önemlidir. Umarız ki KİPTAŞ, en az iki bağımsız arsa değerleme şirketine son aylarda bu arsanın değerlemesini yaptırmıştır. Değerleme raporları varsa ve arsa da bu raporlarda bulunan değerlere yakın tutarlara satılırsa, hiçbir dedikodu üretilemez.

İş bilme konusunda İsmet Bey'e son bir öneride daha bulunalım: Eğer bir köşe yazarını yazısından dolayı eleştirmek için cep telefonundan arayacaksanız en azından telefonu siz çevirin; araya özel kalem müdürünüzü sokmayın. Bir de ne kadar meşgul olsanız da, karşınızdakinin kim olduğunu anlamak için en azından bir Google araması yapın. Konuşurken ve savlarınızı üretirken işinize yarayabilir…