KİPTAŞ Sınırı Aştı



Sermayesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan KİPTAŞ, İstanbulluların konut ihtiyacını karşılamak yerine Siirt ve Suriye'nin başkenti Şam'da konut üretmeye hazırlanıyor. İstanbul'un konut ve gecekondu sorununu çözmek amacıyla kurulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ, hızını alamayıp Siirt ve Şam'ın konut sorununu ve çarpık yapılaşmasını önlemeye çalışıyor. Kuruluş amacına aykırı hareket eden KİPTAŞ'ın bu girişimi, "İstanbullular Siirt ve Şam'da mı oturacak'' sorusunu akla getiriyor.

Bedrettin Dalan'ın belediye başkanlığı döneminde, 1987 yılında yabancı sermaye ortaklığı ile imar planı ve mimari projeler yapmak üzere İmar Weidleplan ismiyle kurulan KİPTAŞ, 1994 yılında Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığa seçilmesinin ardından İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret AŞ unvanını alarak yeniden yapılandırıldı. KİPTAŞ'ın sitesinde görevleri ve misyonu şöyle tanımlanıyor:

"Başlıca görevi İstanbul'un çarpık yapılaşması ve gecekondu problemine çözüm getirmek olan KİPTAŞ, 8 Mart 1995 yılında kuruluşunu tamamlayarak faaliyete başlamıştır. 1995 yılından beri inşaat sektörünün önemli bir şirketi olarak faaliyet gösteren KİPTAŞ, yüklendiği misyonun bilincinde, İstanbul halkına hizmet vermeye devam etmektedir. KİPTAŞ'ın hedefi, şehrin doğal yapısını bozmadan, orman ve su havzalarını koruyarak, hızlı ve ucuz konutlar üretmek; modern ve yaşanabilir mekânlar oluşturmaktır. Şirketin misyon ve vizyonu; çarpık şehirleşmenin önlenebilmesi için çağdaş, zevkli ve güvenilir yerleşim birimlerinin hızlı ve ekonomik şekilde üretilmesi, bu yolla, kaçak yapılaşma ve gecekondulaşmanın önlenmesi, İstanbul'daki düzensiz yapılaşmanın görüldüğü yerleşimlerin planlı şekilde uygun yerlere kaydırılması, kıraç bölgelerde inşa edilen yerleşim birimlerinin ağaçlandırılarak, İstanbulumuzun teneffüs imkânının artırılmasıdır."

3 Kasım 2002'deki seçimde üç köyde sandık kurulları oluşmadığı için Siirt seçimleri iptal edilmiş, 9 Mart 2003'te yenilenen seçimlerde daha önce milletvekili seçilen ancak seçimler iptal edilince milletvekilliği düşen Mervan Gül, yerini Erdoğan'a bırakmıştı. Gül de, 28 Mart 2004'teki seçimlerde AKP'den Siirt Belediye Başkanlığı'na seçilmişti. Bu gelişmelerden sonra Başbakan Erdoğan hem Mervan Gül'e olan minnet borcu nedeniyle hem de Siirt'in eşi Emine Erdoğan 'ın memleketi olması nedeniyle hükümetin ve AKP'li diğer belediyelerin olanaklarını Siirt için kullanılması yönünde çaba göstermeye başladı.

Siirt'e heyet gönderildi
Siirt Belediye Başkanı Gül'ün isteği üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Siirt'te ucuz ve hızlı konut üretilmesi için Büyükşehir Belediyesi İdari Koordinatörü Recep Çalık, Büyükşehir Belediyesi Başkan Koordinatörü Yücel Çelikbilek ve KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım'dan oluşan bir heyeti, incelemelerde bulunmak üzere Siirt'e gönderdi. Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül'le görüşen heyet, şehirde incelemelerde bulundu. KİPTAŞ Genel Müdürü Yıldırım, Siirt'teki Cumhuriyet Caddesi, Sakıp Beygo Caddesi ve Rus Pazarı olarak bilinen yeri Siirt'e yakışır hale getirmeyi planladıklarını açıkladı. Yıldırım ayrıca belediyeye ait bir arsaya 250 konutluk bir projeyle ilgili incelemeler yaptıklarını belirtti.

Üç caddeyi Siirt'e yakışır hale getirmek istediklerini dile getiren KİPTAŞ Genel Müdürü Yıldırım'ın sözlerine bakıldığında, İstanbul Belediyesi iştiraki olan KİPTAŞ'ın böyle bir görevi ve sorumluluğu varmış gibi görünüyor. Ancak KİPTAŞ'ın görev ve sorumluluk alanı sadece İstanbul ile sınırlandırılmış.

Şam'da ofis açılacak
KİPTAŞ'ın Başbakan'ın seçim bölgesi olması nedeniyle Siirt'e hizmet vermesi bir ölçüde anlaşılabilir. Ancak Suriye'nin başkenti Şam'da konut üretmeye hazırlanmasının hangi gerekçeye dayandırılacağı merak konusu. Kadir Topbaş, geçen hafta yaptığı açıklamada, KİPTAŞ'ın Şam'da ofis açacağını ve 35 bin konut ihtiyacı olan Şam'da ilk etapta 10 bin konut üretileceğini duyurdu. İstanbul'da konut ihyitacının henüz çözümlenemediği ve kira artışlarının enflasyonu tetikleyen en önemli unsur olduğu bir dönemde KİPTAŞ'ın Siirt ve Şam'da konut üretimine başlaması şaşkınlık yarattı. KİPTAŞ İstanbul'da ürettiği konutlarda sabit fiyat garantisi vermesine karşın, inşaat malzemelerindeki fiyat artışlarını konut satış bedellerine eklemesi nedeniyle KİPTAŞ'tan ev alan İstanbullularla sık sık davalık oluyor.

Şirketin ilk icraatı değil
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden biri olan KİPTAŞ'ın İstanbul dışında ilk faaliyeti Adapazarı'nda olmuştu. 1999 yılında belediye ile KİPTAŞ arasında arsa alım-satım olayı eski CHP İstanbul İl Başkanı Mehmet Bölük tarafından ortaya çıkarılmış ve suç duyurusunda bulunulmuştu. KİPTAŞ, 1999 yılında Adapazarı Belediyesi'nin iştiraklerinden AGDAŞ şirketinden arsa satın aldı. Söz konusu arsanın yüzde 50 hissesini AGDAŞ aynı gün Adapazarı Belediyesi'nden satın almıştı. AGDAŞ'tan satın aldığı arsaların bir bölümünü Adapazarı Belediyesi Encümeni kararıyla parselleten KİPTAŞ, daha sonru bu parselleri Adapazarı Belediye Başkanı Aziz Duran başta olmak üzere başkan yardımcıları, özel kalem müdürü, fen işleri müdürü, bazı ilçe belediye başkanları ile eski milli boksör ve Fazilet Partisi'nin eski il başkanı Cemal Kamacı ve aynı partiden belediye meclis üyelerine satmıştı.

Yasa gereği arsanın AGDAŞ tarafından KİPTAŞ'a satışı ve arsayı alan KİPTAŞ'ın da belediye başkanı ve partililere satışı sırasında ihale yapılması gerekiyordu. Ancak arsa tam üç kez el değiştirmiş, ihaleye çıkılmamıştı. Sonuçta KİPTAŞ'ın Adapazarı'ndaki bu arsa alım satımından ne yarar gördüğü ve İstanbulluların bu alım satımla ne ilgisi olduğu anlaşılamadı.