Gelibolu'nun Kilitbahir Köyü'nde OPET firmasının iki buçuk ay süren çalışmasının ardından valinin katılımıyla davullu zurnalı açılışı yapılan proje hakkında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, izinsiz olduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
'Tarihe Saygı' adlı projesinde Çanakkale'nin Gelibolu Yarımadası'nda 12 köyün rehabilitasyonunu hedefleyen OPET, Kilitbahir'deki çalışmaya nisanda başladı. Eski jandarma karakolu restore edilerek Kültür ve Sanat Merkezi'ne dönüştürüldü, köy parkındaki kafetarya genişletildi, park parke taşla kaplandı, Atatürk büstü yenilendi, hijyenik seyyar tuvaletler konuldu. Çalışma için 1 milyon YTL harcandı. Açılış 27 Haziran'da Vali Orhan Kırlı'nın da katıldığı törenle yapıldı.
Ancak bu çalışma OPET'i Koruma Kurulu'yla karşı karşıya getirdi. Yaz aylarında her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği köye geçici kurulan 17 kadın ve 18 erkek tuvalet kabini, kurulca izinsiz olduğu gerekçesiyle kaldırıldı. Kurul ardından, sit alanındaki karakol ve park çalışması için izin alınmadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Dava açılırsa OPET yetkilileri Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.
Sit alanı içindeki Kilitbahir için kentsel koruma planı hazırlanmakta olduğunu belirten Kurul yetkilileri, "Ancak bu aşamada OPET köyde bir takım düzenleme çalışmaları yaptı. Bizden izin alınmalıydı" dedi. Yetkililer, neden daha önce müdahale edilmediğine yanıt vermedi.
OPET Kurumsal İletişim Müdürü Tülin Dinçelli Pir, "Pişman değiliz, halk da destekliyor. Çalışmamız sürecek" derken, OPET Sosyal Sorumluluk Proje Koordinatörü Suat Eğilli "Kurul alanına girecek çalışmalardan kaçındık. Karakolda sıvayı kazıyıp taş görüntüsünü ortaya çıkardık. Eski kafeteryaya ahşap giydirme yaptık. Yıkılan bir şey yok" dedi.