Isparta'nın günlerce karanlıkta kalması dikkatlerin elektrik dağıtım şirketlerine çevrilmesine neden oldu. Elektrik dağıtım özel şirketlere verildi. Ancak, yatırımlar aksadı, hizmet kalitesi yetersiz kaldı.
Enerji sektörünün 1980'li yıllardan itibaren parçalanması ve 2002 sonrasındaki özelleştirmelerle kontrolün tamamının özel sektörün eline geçmesiyle, Türkiye kendisini ciddi bir enerji krizinin içinde buldu. Isparta'da yüzbinlerce vatandaşın soğuk kış günlerinde karanlığa gömülmesi, enerji sektörünün yeniden sorgulanır hale gelmesine neden oldu.
Sözcü’den Taylan Büyükşahin’in haberine göre; pahalı elektrik ve uzun süren kesintiler ülke genelinde kronik sorun haline geldi. AKP'nin iktidara gelmesiyle birlikte en büyük gelir beklediği alanlardan birisi de enerji sektörü oldu. Burada üretim, iletim, fiyat belirleme, dağıtım ve perakende olarak enerji sektörü 5 ana kola bölündü. Kamunun elinde üretimin yüzde 20'si ile iletim ve piyasa fiyatı belirleme kaldı. Özel sektör dağıtım ve perakende satışın tamamını ele geçirirken, üretimin de yüzde 80'ini kontrol altına aldı.
Enerji sektöründe en önemli pazar dağıtım sektöründeydi. AKP Hükümeti elektrik dağıtımını 21 bölgeye ayırdı ve bunları parça parça özelleştirdi. Toplamda 13 milyar dolarlık gelir elde edilirken, bunların finansmanının önemli bir kısmının yurtdışından yapılması ülke ekonomisini sıkıntıya soktu.
İşyerlerine yüzde 774 zam
Enerjide artan maliyetler faturalarla hem vatandaşa hem de sanayiciye çıkarıldı. Uzun süre boyunca zamların vatandaşa doğrudan yansıtılmaması için sadece sanayiciye zam yapıldı. Bunun sonucunda da enflasyon önemli ölçüde yükselişe geçti. Ocak 2018'den Şubat 2022'ye kadar meskenlere yapılan elektrik zammı yüzde 400'ü aştı. Aynı dönemde işyerlerine yapılan zam da yüzde 774'ü buldu. Hükümetin ‘sübvanse' ediliyor dediği, ancak sanayiciye yıkılan bu sistem yeni yılla birlikte iflas etti ve elektrikte kademeli tarifeye geçildi.
Ceza yetmez lisansın iptal edilmesi gerekiyor
Yoğun kar yağışı sonrasında 5 gün geçmesine rağmen Isparta'da yüzbinlerce vatandaşa halen elektrik verilemiyor. Bu durumun bir numaralı sorumlusunun bölgede görevli elektrik dağıtım şirketi olduğunu ifade eden Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, bu şirketin lisansının iptal edilmesi gerektiğini belirtti.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.