Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Şenol Aydemir'in, golf sahası izni verilen Belek ormanlarında 500 bin değil, 80 bin ağaç kesildiği ve ağaçların ekolojik değerinin bulunmadığını açıklamasına çevreciler sert tepki gösterdi. Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Antalya Temsilcisi Nurten Baykara, "TEMA'nın orman mühendisi üyelerinin hesaplarına göre kesilen ağaç sayısı 500 binin de üzerinde" dedi.
Baykara, bakanlıktan yapılan açıklamanın çok üzücü olduğunu ve gerçekleri yansıtmadığını söyledi. 23 bin dönümlük alanda kesim yapıldığını ve geçmişte bu bölgenin çok sık ağaçlık olduğunu belirten Nurten Baykara, şu açıklamaları yaptı:
'Gökyüzü görünmezdi'
"Belek ormanlarında gökyüzü görünmüyordu. Üstelik ağaçlar fıstık çamıydı. Orman mühendisi gönüllü üye arkadaşlarımıza hesaplattık, kesinlikle sayı 500 binin üzerinde. Ayrıca ağaçların önemsiz olduğunu söylemeleri çok üzücü. Hepsi ekosistem içinde yer alan çamlardı. Yapılan araştırmada bölgede 100'den fazla endemik bitki yer aldığı tespit edilmişti. Muhafaza ormanı olarak kabul edilmişti."
'İçten içten kesiyorlar'
"2 yıl önce Antalya milletvekilleriyle birlikte Çevre ve Orman Bakanlığı'na ne kadar ağaç kesildiğini sorduk. Yanıt alamadık. Şimdi Belek kelek olunca 80 bin ağaç kesildiğini söylüyorlar. O zaman niye yanıt vermediler? Halkın infialini önlemek için yol kenarındaki ağaçları fazla kesmediler, asıl talan iç kesimlerde oldu. Yoldan bakıldığında çok net anlaşılmıyor."
Ah o çam ağaçları!
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz de Çevre ve Orman Bakanlığı'nın "korunması zorunlu olarak görülen muhafaza ormanı" olarak tescil ettiğini bölgenin turizm alanı ilan edilerek yok edilmesinin çok acı olduğunu ifade etti. Gündüz, "Belek fıstık çamının doğal yatağıdır. Olağanüstü güzellikte çam ağaçları vardı. 1980'lerde yeniden ağaçlandırıldığı için, hem 100-150 yaşında fıstık çamları, hem de 20-40 yaşında genç ağaçlar vardı. Çok sık bir ormandı" dedi.
'Sayı az bile'
Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Atıcı da, yaklaşık 20 bin dönüm arazide ağaç kesildiğini ve bunun ancak yüz binlerle ifade edilebileceğini belirterek, "Dekar başına 100'e yakın ağaç olduğu düşünülürse, 1 milyondan fazla ağaç bulunuyor alanda. Bunların sadece yarısı bile kesilse 500 bin eder" dedi.