Dünya Gazetesi'nden Sibel Cingi'nin haberine göre, Türkiye genelinde başlatılan kentsel dönüşüm seferberliği, yeni fırsatlar doğurdu. Yıkılan binalardan çıkan kapı, pencere, çelik kapı, armatür, dolap gibi yapı malzemeler ‘kelepir’ fiyattan satışa sunulmaya başlandı.
Çelik kapı 500 TL’ye, ahşap kapı 50 TL’ye, PVC pencere 200 TL’ye satılıyor. İhtiyacı olan ürün çıktığında haberdar olmak için yıkım şirketlerine isim yazdıranların listeleri sayfalarca uzayıp gidiyor. Yoğun talep üzerine yıkım şirketleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ‘kentsel dönüşüm çıkma pazarı’ kurmak üzere şehre yakın boş bir arazi tahsis edilmesi için toplu başvuruda bulundu. Fırsatı gören birçok girişimci de pazara adım atmak için araştırmalar yapıyor.
7 milyon konut yenilecek
Kentsel dönüşümde hedefl er büyük. Hedef; 20 yıl içinde Türkiye genelinde 7 milyon konutun yenilenmesi. Türkiye’nin afet riski taşıyan bölgeleri için büyük bir önem arz eden bu dönüşüm kapsamında 2014 sonuna kadar 400 bin konut ve işyerinin dönüşümünün tamamlanması planlanıyor. 2012 yılının Ekim ayında düğmeye basılan kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 1.5 milyon kişiye ulaşılmış durumda. 1.5 yıllık süreç içinde Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaklaşık 8 bin hektar alan riskli ilan edildi. Bu alanlarda 400 bine yakın konut ve iş yeri yer alıyor.
En büyük talep okullardan geliyor
Kentsel dönüşümden birçok fırsat da doğdu. Bunlardan biri de çıkma yapı malzemeleri… Girişimcisine yeni iş alanı, ihtiyacı olana uygun fiyatlı alışveriş imkanı sunan yıkılan binalardan geriye kalan işe yarar malzemeler dev bir pazara doğru yol alıyor. Kentsel dönüşüm sürecinde etkin olarak yer alan Yıkmaksan Şark İnşaat Sanayi, yıkılan binalardan çıkan işe yarar malzemeler için internet satış sitesi kurdu. Kelepir Market isimli sitede aradığı ürünü bulamayan da firmaya istediği ürün çıktığında kendilerine haber verilmesi için isim yazdırıyor. Yıkmaksan yetkilisi Merve Karazlı, kenstel dönüşümden çıkan ikinci el ürünlere büyük bir talep olduğunu belirterek “Sadece çelik kapı için sırada yaklaşık 60 kişi var. Sadece İstanbul’dan değil tüm Türkiye’den yüksek bir talep söz konusu. Ayrıca okullarda en büyük alıcı. Okullar, ihtiyaçları olan kapı pencereleri bu satışlardan karşılamaya başladı” açıklamasını yapıyor.
Bakanlıktan cevap bekleniyor
Kentsel Dönüşüm ve Afet Yönetim Derneği Başkanı Mustafa Akkaya da çıkma parçaların ciddi talep gördüğünü ancak bu ürünleri saklayacak yer sıkıntısı çekildiğini açıklıyor. Bunun için yıkım şirketleri olarak bakanlığa başvurduklarını kaydeden Akkaya, kentsel dönüşümden çıkma ürünlerin yeniden ekonomiye kazandırılması için bir pazar kurulması teklifinde bulunduklarını belirtiyor. Mustafa Akkaya, “Bu iş için şehre yakın bir yerde büyük bir arazi tahsis edilmesi halinde yeni bir ekonomi doğacak. Kurmayı planladığımız pazarda elinde çıkma ürünü olan gelip rahatlıkla satabilecek. Üstelik bu sadece bir iki yıllık bir iş de olmayacak. Çünkü kentsel dönüşüm uzun vadeyi kapsayan bir proje” açıklamasını yapıyor.