Bayraktar, Altındağ Belediyesi'nce Başpınar Mahallesi'nde kentsel dönüşümün başlatılması dolayısıyla düzenlenen törende, kentsel dönüşümün zor bir iş ve çok kolay provoke edilebilecek bir konu olduğunu söyledi.
Türkiye'nin hemen hemen her tarafında kahir ekseriyetle vatandaşların kentsel dönüşüme, Türkiye'nin kalkınmasına, gelişmesine, modernleşmesine sahip çıktığını dile getiren Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:
''Bir yerlerden buralara gelip bu işi provoke etmeye çalıştılar. Açıkgözlük yapmaya çalıştılar, sabote etmeye çalıştılar, yine çalışıyorlar. Bir taraftan diyorlar ki 'Kentsel dönüşüm yapmayın', 'Rantsal dönüşüm yapmayın', 'Yapamazsınız', öbür taraftan da diyorlar ki 'Kentsel dönüşümü başaramadınız', 'Niye kentsel dönüşüm yapmıyorsunuz.' Yani böyle bir olguyla da karşı karşıyayız.''
''Kentsel dönüşüm ne kadar zorsa o kadar da elzemdir'' diyen Bakan Bayraktar, dönüşümün kalkınan, gelişen, dünyaya müthiş bir resim veren Türkiye için son derece önemli olduğuna işaret etti.
“Kentsel dönüşüm salt binaları yıkma meselesi değil”
Altındağ'da bugüne kadar 10 bölgede kentsel dönüşüm yapıldığını, konutların büyük bölümünün de teslim edildiğini bildiren Bakan Bayraktar, ''Burada da 6 bölge var. Başpınar ve arkaya doğru mahalleler. Bunları da halkımızla, iyi niyetli halkımızla birlikte başaracağız. Siz bize destek verdikçe, bizler size hizmetkar olmaya devam ettikçe, sizlerin memnuniyeti arttıkça bu iş yürüyecek'' diye konuştu.
Vatandaşların, gençlerin parkları, bahçeleri olan modern hayatın gerektirdiği donatılarla bezenmiş yerleşim birimlerinde oturmasını istediklerini vurgulayan Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:
''Kentsel dönüşüm salt binaları yıkma meselesi değil. Kentsel dönüşüm hatta sadece afet riski taşıyan binaları yıkmak da değil. İnsanımızı, modern binalarda ikamet ettirmek. Modern hayatın gerektirdiği bir hayat tarzı yakalamak. Okula, sağlığa, iş yerine yakın, böyle bir kontsepti yakalamanın mücadelesi içindeyiz.''
''İnsanlar Dönüşümü Kendisi İsteyecek''
Başkente ve Altındağ'a gecekondu, çarpık yapılaşma olgusunun yakışmadığını ifade eden Bakan Bayraktar, ''Ankara'nın girişindeki o çirkin yapıları değiştirmeye çalıştık, büyük ölçüde dönüştürdük. Daha da güzel olacak. Dalga dalga, adım adım değiştireceğiz'' dedi.
Bakan Bayraktar, şunları kaydetti: ''Şimdi bizim yapmamız gereken şu, insanlar dönüşümü kendisi isteyecek. Belediyeye gidecek, 'Benim mahallemin dönüşmesi lazım', 'Benim evim eski, salaş, kaçak ev, bir deprem olursa Allah göstermesin, evimin yıkılma riski var, evimi dönüştürmek istiyorum.' Artık halkımızın bunu yapması lazım. Artık insanlar eskisi gibi değil. Koruyucu hekimlik var, gidiyor check-up yaptırıyor, kalbine, kolesterolüne baktırıyor. Evine de baktıracak. Bunu bizim artık içselleştirmemiz, benimsetmemiz, vatandaşımızın güvenini kazanmamız lazım.''
Kentsel dönüşümün 20 yıllık uzun bir iş olduğunu, deprem aksı üzerinde acilen dönüştürülmesi gereken 6,5 milyon konut bulunduğunu belirten Bakan Bayraktar, ''Fakat 2 senede, insanımız artık diyecek ki; ‘Kentsel dönüşümü biz devletle, hükümetle birlikte kucak kucağa, el ele başaracağız, devlet bizim yanımızda olacak'' şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurulmasıyla yeni imkanlar getirildiğini, yeni kanun çıkarıldığını anlatan Bakan Bayraktar, ''Beraberce, halkımızla kucak kucağa ve bu işi engellemek isteyenlere de 'Hadi oradan' diyerek, onları da bu işin dışına atarak bu işi mutlaka başarmak zorundayız'' dedi.
"Elimizi taşın altına koyduk"
Devlet olarak vatandaşa kira yardımı ile faiz desteği vereceklerini, bu konseptte vergiden, harçtan muaf olunacağını ve imar düzenlemesi yapacaklarını ifade eden Bakan Bayraktar, şunları söyledi:
''Bunları hepsini beraber başaracağız. Elimizi taşın altına koyduk. Varımızla, gücümüzle bu işin içindeyiz. Onun için halkımızdan da destek, beraberlik bekliyoruz. Ülkemiz demokrasiyle idare edilen bir ülke. Devletimiz sosyal bir devlet. Sosyal bir devletin yapması gereken neyse, maddi ve manevi bakımdan bunu kucaklaşarak yapacağız. Şu anda halkımızın tüm Türkiye'deki desteği, anlayışı, katılımı müthiştir. Biz de bu destek oldukça, var gücümüzle bu dönüşümleri yapacağız.''
Altındağ'ın, parklarında çocukların oynadığı, bahçelerinde yaşlıların dinlendiği, komşuluk ilişkilerinin arttığı, manevi değerlerin pekiştiği bir ilçe olacağını belirten Bakan Bayraktar, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Bakan Bayraktar'ın talimatı üzerine iş makineleriyle binaların yıkımına başlandı.