Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar enerjiyi savurmayan, yağmur sularının tekrar kullanıldığı, bisiklet yollarının yaygın olduğu ve kişi başına yeterli miktarda yeşil alanın bulunduğu, akıllı kentler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Güney Kore Enerji Bakanı, Altyapı Bakanı ve Çevre Bakanıyla da görüşmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Güney Kore’nin “Çevre değerleriyle barışık şehri” Sejong’da da incelemelerde bulundu. Bakan Erdoğan Bayraktar, Türkiye’nin son yıllarda çevre ve şehircilik alanında büyük başarılara imza attığını belirterek, kentsel dönüşüm kapsamında kurulacak yeni şehirlerin Şejong benzeri olacağını ifade etti.
Türkiye’de 6 milyon 500 bin konutun yıkılarak yenilenmesi gerektiğini hatırlatan Bakan Bayraktar “İnsanlar yerleşim alanlarında; güvenlik, konfor, ulaşım, sosyal donatı alanları, engelliler için kolaylaştırılmış mekanlar, çocuk oyun alanları ve eğitim imkanlarının yanı sıra enerji verimliliği yüksek, su tasarruflu, yağmur sularının tekrar kullanılabildiği, sıvı ve katı atıkların ayrıştırıldığı çevreye duyarlı mekanlarda yaşamak istiyor. “Akıllı kent” kavramı üzerinde kafa yoruyoruz ve bunun için de dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz” dedi. Dünya kentlerinin teknik altyapı, ulaşım ve diğer şehir şebeke çalışmalarını yakından izlediklerini dile getiren Bayraktar, “Hükümet olarak özellikle, ulaştırma alanında toplu taşımayı özendirici yatırımlar, hızlı tren uygulamaları, yakıt kalitesi iyileştirme ve bio-dizel kullanımı gibi politikaları yaygınlaştırdık. Binalarda enerji tasarrufunu sağlayacak ''yeşil bina'' dönemine geçtik. 2012 yılında, “Enerji Kimlik Belgesi” uygulaması başlattık. Bugüne kadar 78 bin 300 adet binaya enerji kimlik belgesi verildi. Bunların yüzde 90’nı son bir yıl içinde düzenlendi” şeklinde konuştu.
Bayraktar, Güney Kore’de kilometrekareye 480 insan düştüğünü bu rakamın Türkiye de ise 98 olduğunu söyledi. İstanbul’da ise kilometrekareye düşen insan sayısı 2 bin 666’ya kadar çıktığına dikkat çeken Bayraktar, “İstanbul’un yoğunluğunu azaltmak için Anadolu ve Avrupa yakasında iki yeni şehir çalışmasına başladık. Bu şehirlere yeni nüfus akışı olmayacak. İstanbul’un yoğun bölgelerinden transferler olacak” dedi.