Kentsel Dönüşümde "Mania" Karmaşası



İstanbul’da hızla devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları Pendik’in Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı’na yakın bölgelerinde çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya...

Sabiha Gökçen Tehdit Altında!

Uçakların yüzey hareketini sağlamak için kullanılan sahalardaki tüm sabit, geçici veya taşınabilir nesnelerin ölçülerini düzenleyen "Mania plan" çerçevesinde, mahallede binalarını yenilemek isteyen vatandaşlara 5 katlı bir binanın yerine 3 katlı bina için izin verildiği iddiaları tartışma konusu oldu.

Kurtköy sakinlerinden Cengiz Altınsoy, depreme dayanıklılığı düşük olan eski binaların kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilenmesinin çok önemli olduğunu belirterek, mahallelerinde de eski yapı teknikleriyle inşa edilmiş çok sayıda depreme dayanıksız yapının bulunduğunu söyledi.

Altınsoy, şöyle konuştu: "Bugün ben dahil birçok komşum eski binalarımızı yıkıp, yerine depreme dayanıklı yeni bir bina yapmak istiyoruz. Bunu yaparken karşımıza mahallemizin Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı’na yakın olması nedeniyle ’Mania planı’ çıkıyor.

Bu plan gereği yeni yapılar en fazla 3 kat inşa edilebiliyor. 5 katlı bir binayı yıktırıp yeni bina için 3 kata izin vermek "Siz kentsel dönüşüm yapmayın, depreme karşı kaderinizle baş başa kalın demek."

"İzmir için verilen karar İstanbul’da da uygulansın”

Diğer bir Kurtköy sakini olan Harun Reşit Bekiroğlu da mahallelerinde ciddi mağduriyetlerin yaşandığını, bu mağduriyetlerin yerel yönetim tarafından da bilindiğini getirerek, "Yetkililerden talebimiz 3 kat olan kat izninin artırılması. Bu konuda birçok girişimimiz oldu ama sonuç alamadık. Hem Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün hem de Pendik Belediyesinindeki yetkililerin sesimizi duyması için son çare olarak eylem yapacağız" dedi.

Mahallenin bir yanında 5 katlı diğer yanında 3 katlı binaların olmasının eşitlik ilkesine de ters olduğunu ileri süren Bekiroğlu, talep ediklerine benzer düzenlemenin bir süre önce İzmir’de yapıldığını, İstanbul için de bu yönde karar alınmasını istediklerini söyledi.

Belediye Başkanı

Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin ise sorunun çözümüne yönelik "Plan notları" uygulaması getirdiklerini, Çamlık Mahallesini de kapsayan plan değişikliği çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Şahin, hazırlanan plan notlarına ilişkin şu bilgileri aktardı: "Kurtköy-Şeyhli bölgesinde bazı mahallelerde Hava Mania Kriterlerinden dolayı yapılaşması sınırlanan alanlarda dere koruma bandı, enerji nakil hattı ve hava alanı mania planı kriterlerinden dolayı planda belirlenen emsali kullanamayan 500 metrekareden küçük parsellerde, plandaki TAKS’a (İmar planı üzerinde yazılı taban alanı katsayısı o imar adasındaki imar parselinde yapılacak inşaatın toprak üzerinde kaplayacağı en büyük bina sahasını gösterir) bakılmaksızın ön bahçe mesafesi 3 metreye kadar, komşu bahçe mesafeleri 2 metreye kadar düşürülerek yapı yapılabilir.

500 metrekareden büyük parsellerde ise planda verilen bahçe mesafelerine uyulması ve maksimum TAKS: 0,50 olması kaydıyla yapı yapılabilir."

Öngörülen düzenlemeyle planda verilen inşaat hakkının kullanılamayan kısmının başka parsel veya parsellerde de kullanılabileceğini ifade eden Şahin, "Ancak, parçalı da olsa kullanılamayan imar haklarının tamamının tek seferde kullanılması zorunlu.

Emsal transferi yapılan parselde planda verilen yüksekliğe uyulması ve meri plandaki inşaat alanının yüzde 30’dan fazla artırılmaması şarttır. Transfere konu olan parsellerin imar planında aynı fonksiyonda olması gerekmektedir" dedi.

Pendik’in, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca onaylanan İstanbul "Anadolu Yakası Mikro Bölgeleme Raporu" doğrultusunda öncelikle zemin sınıflamasının yapıldığını belirten Şahin, "Nerelerin zemin açısından riskli, nerelerin önlem alınması gereken, nerelerin yapı yapılmasına uygun alanlar olduğu yönündeki çalışmalarımız tamamlanmıştır. 2009 yılından bu yana Pendik’te tüm imar planlarını yeniden hazırlıyoruz. Bu süreçte altyapı ile ilgili tüm eksikliklerimizi giderdik. Yeni imar planlarında kentin tüm ulaşım sistemini, yeşil alan sistemi ile sosyal donatı alanlarının dağılım ve yerleşimini yeniden planladık" diye konuştu.

Yeni imar planları ile kentte, kademeli emsal uygulaması ve küçük parsellerin birleşmesi durumunda imar haklarının arttırıldığı bilgisini veren Şahin, "Böylece 200-300 metrekarelik parsellerde düşük emsaller ile yapılaşan vatandaşlarımız, birkaç parsel ile anlaşıp 1000-3000 metrekare alana kavuştuğunda avantajlı bir şekilde imar hakları artacak. Böylece hem otopark sorunu olmayan hem de yeşil alanlarını kendi bünyesinde sağlayan yerleşim alanları oluşmuş olacaktır" açıklamasını yaptı.

"5 bölgede büyük ölçekli dönüşüm alanımız var"

Dönüşüm Yasası kapsamında Ertuğrulgazi Mahallesi, Taşlıbayır Bölgesi (Orta Mahalle ile Dumlupınar Mahallesinin bir kısmı), Kavakpınar ve Çamçeşme Mah. Havaalanı Yolu Kısmı, Çınardere Mah. Ayazma Caddesi Güneyi ile E-5 Karayolu Güneyi olmak üzere 5 bölgede büyük ölçekli dönüşüm uygulaması yapacaklarını dile getiren Şahin, "Bunların toplam büyüklüğü bin 40 hektar olmakla birlikte, zemin riski açısından en öncelikli dönüşüm alanımız E-5 Kara yolu güneyi bölümü ve özellikle de eski Pendik diye tabir edilen demir yolunun güney kısımlarıdır.

Diğer dönüşüm alanlarımız ise fırsat ve potansiyelleri açısından dönüşme potansiyeli olan mahallelerimizdir. Bu bölgelerin önemli bir kısmında kentsel dönüşümü tetikleyecek yeni imar planı yapımı çalışmaları sonuçlanma aşamasına gelmiştir. Bu bölgelerde kamu ve özel sektör eliyle hızlı bir şekilde riskli yapı stokunun dönüştürülmesini hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Şahin, Mania planı içerisinde kalan alanlarda bina yüksekliği konusunda yapılacak çalışmalarda 45 metreye kadar ilçe belediyesinin hava mania kriterlerini aşmamak kaydıyla görüş verme yetkisine sahip olduğunu, 45 metreyi geçen durumlarda ise sivil havacılık kurumundan görüş almak gerektiğini de sözlerine ekledi.