Kentsel Dönüşümde Hafif Çelik Yapı Önerisi



Vefa Grup'un hafif çelik yapı markası Steelife'ın Genel Müdürü Mustafa Bülent Aydın, hafif çelik yapıların diğer yapılara göre daha hızlı tamamlandığını, ayrıca söz konusu yapıların depreme oldukça dayanıklı olduğunu belirterek, "Hafif çelik yapılar kentsel dönüşüm için çok doğru bir çözümdür" dedi.

Türkiye'de 1999 depreminden sonra gelişmeye başlayan hafif çelik yapı sektörünün halen çok fazla bilinmediğini belirten Aydın, Türkiye'deki tüm yapıların yüzde 5, konutların ise yüzde 1,5'inin hafif çelik yapı olduğunu söyledi.

Sektörde 14 yıl önce faaliyete başladıklarında Türkiye'de çelik yapıların neredeyse hiç bulunmadığını, bugün ise birçok üreticinin sektörde faaliyet gösterdiğini anlatan Aydın, "Bu işin bilinirliği devlet nezdinde de özel kurumlar nezdinde de bireysel kullanıcılar nezdinde de artıyor fakat daha gidecek çok yolumuz var" diye konuştu.

Depreme betonarmeye göre daha dayanıklı

İnsanlarda genelde "beton çok güçlü ve sağlamdır" gibi bir algı bulunduğuna dikkati çeken Aydın, oysa hafif çelik yapıların betonarme yapıdan çok daha güçlü olduğunu kaydetti.

Hafif çelik yapı sisteminin ahşap yapıya göre 21, betonarme yapıya göre de 14 kat daha fazla esneyebildiğini vurgulayan Aydın, şöyle konuştu:

"Daha fazla esneyebilir olması, depreme karşı daha dayanıklı olmasını getiriyor. Betonarme yapının metrekaresinde 2,5 ton ağırlık var, hafif çelikte ise 85 kilogram. Tepenizde 2,5 ton ağırlıkla mı yaşamak istersiniz, 85 kilogramla mı? Deprem durumunda (binalardan kaçın) denir, ben ise hafif çelik yapılardan kaçmayın, binanızda oturun diyorum. Herkes hafif çelik yapılarda yaşasa depremde hiç kimse hiçbir yere kaçmaz."

Hafif çelik yapıların depreme dayanıklılığının yanı sıra iyi bir izolasyona da sahip olduğuna işaret eden Aydın, en kötü hafif çelik yapının en iyi betonarme binadan iki kat daha iyi izolasyonu bulunduğunu belirtti.

Aydın, "Evinizi doğalgaz veya başka bir yakıtla ısıttığınızı düşünülelim. Betonarme bir yapıda kullanılan enerjiye aylık bin lira ödüyorsanız bu, hafif çelik yapıda 250-300 liraya düşüyor. Yani ciddi bir tasarruf sağlıyorsunuz. Bir ev alındığı zaman evin manzarasına, odalarının genişliğine bakılır, yapının gücüne, kalitesine, statiğine bakılmaz. 100 kişiden ancak biri bakar, o da zaten gelir çelik yapı alır" diye konuştu.

Hafif çelik yapı sisteminin betonarme yapıya göre yüzde 10-12 daha pahalı olduğunu bildiren Aydın, bu farkın hafif çelik yapının daha hızlı bitmesi ve ısı ve enerji tasarrufu sağlaması nedeniyle kısa zamanda kapandığını söyledi. Aydın, "Hafif çelik yapı sistemi betonarmeye göre ucuzdur" dedi.

Türkiye'de son teknoloji ürünü bir telefona ortalama 2 bin lira para verildiğinin altını çizen Aydın, "Teknolojiye ve yeniliğe bu kadar meraklı bir milletiz. İnşallah insanlarımız hafif çelik yapıyı tanıyacak ve bu konuda çok daha iyi bir yere geleceğiz" diye konuştu.

Aydın, hafif çelik yapı sisteminin iskelet sisteminin ortalama ömrünün 100 yıl olduğunu, bunun ısı ve su yalıtımıyla daha uzun ömürlü hale getirilebildiğini ifade ederek, hafif çelik yapıların 4 kata kadar çıktığını, yapısal çelikle beraber sınırsız katlı binalar yapılabildiğini söyledi.

Kentsel dönüşüm için öneri

Hafif çelik yapıların yüzde 90'ının üretim tesisinde yapıldığını, sadece montaj kısmının yerinde oluşturulduğunu anlatan Aydın, 4 katlı bir yapının ortalama 28-35 günde tamamlandığını kaydetti.

Bu hızın hiçbir yapı sisteminde bulunmadığına dikkati çeken Aydın, "Hafif çelik yapılar kentsel dönüşüm için çok doğru bir çözümdür. Çünkü bu yapılar hem çok kısa sürede yapılır hem depreme dayanıklıdır hem de ısı ve ses yalıtımı yüksektir" dedi.

Üniversitelere hafif çelik yapı kürsüsü

Hafif çelik yapıların bilinmesi için çalıştıklarını dile getiren Aydın, üniversitelerle işbirliği yapıp mimarlık ve mühendislik öğrencilerini bu konuda eğitmek istediklerini sözlerine ekledi.