Erkanlı Grup ve Bemes Yapı ortaklığında kurulan ERAL Yıkım, sektöründe dünyanın en büyüklerinden İngiltere menşeli TDS (Technical Demolition Service) ile önümüzdeki aylarda yürürlüğe girecek olan yönetmelik doğrultusunda Avrupa standartlarında yıkım ve atık dönüşümü işleri yapacak. TDS ile Türkiye’deki yıkım sektörüne gelişmiş ülke standartlarını getirecek olan ERAL Yıkım, yıkıntı atıklarını geri dönüşümle tekrar kullanılabilir hale getirecek.
Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıl boyunca gündemini meşgul etmesi beklenen kentsel dönüşüm süreci özellikle yıkım ve atık dönüşümü konusunda da önemli bir potansiyel barındırıyor. Ancak yıkımlar hala amatör sayılabilecek şekilde gerçekleştiriliyor. Türkiye’de yıkım sektöründeki profesyonel anlamda yıkım yapan şirket açığını gören, ERAL Yıkım, yıkım ve atık dönüşümü konusunda dünyaca öneme sahip olan İngiliz TDS ile işbirliğine imza attı.
İşbirliğinin duyurulduğu basın toplantısı, ERAL Yıkım adına Erkanlı Grup İş Geliştirme Koordinatörü Sermert Seren, BEMES YAPI İş Geliştirme Uzmanı Mehmet Hurma ve İngiltere merkez ofisinden TDS Commercial Director Craig Wilson’nın ev sahipliğinde gerçekleşti.
Atıkların kullanılmasını teşvik edici tedbirler alınmalı
Önümüzdeki aylarda çıkacak olan yeni yönetmeliğe göre gelişmiş ülke standartlarında yıkım yapacak özelliklere sahip olan ERAL Yıkım, sektöründe dünyanın en büyüklerinden biri olan TDS ile birlikte sektöre Avrupa standartlarında profesyonel mühendislik çözümleri getiriyor.
Günümüzde yapılan yıkımlar daha çok amatör yıkımlardan oluşurken, ERAL Yıkım TDS ile birlikte patlamalı yıkımın uygun olduğu yerlerde patlamalı yıkımlar da yapacak. Yıkımlardan çıkacak olan yıkıntı atıkları ise geri dönüşümle tekrar kullanılabilir hale getirilecek.
Yıkımda ortaya çıkan yıkıntı atıklarının geri dönüşümle beraber tekrar kullanılabileceğini belirten Erkanlı Grup İş Geliştirme KoordinatörüSermert Seren, “Yeni çıkacak olan yönetmelik gereği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu tür atıkların kullanılmasını teşvik edici tedbirler almalı. Eğer teşvik edici tedbirler alınırsa o zaman ekonomik bir değeri oluyor. Avrupa ülkelerinde yapılan inşaatlarda kullanılan malzemeleri belirlenen bir oranda geri dönüşüm malzemelerinden kullanmak zorundasınız. Türkiye’de de bu konunun zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Çünkü burada asıl hedef ekonomiye katkı, çevreyi koruma ve yeniden işleme oluyor” dedi. Seren; yıkım yapıldıktan sonra atıkların belediyelerin gösterdiği alanlara atıldığına ve geri dönüşüm yapılmadığına dikkat çekti ve “Yeni yönetmelik, sektörü geri dönüşüm konusunda biraz daha adım atmaya zorlayacaktır. Yönetmeliğin bunu teşvik etmesi lazım. Yoksa bu atıkların boşaltıldıkları alanlar depolama alanı olmaktan öteye geçemez” dedi.
Sıfır atık hedefi ve ekonomiye katkı…
Bu ortaklık ile büyük ölçekli projelere yoğunlaşacaklarını ifade eden Seren, şunları aktardı: “Faaliyetlerimizi sıfır atık hedefiyle, uygun yıkım tekniklerini kullanarak ve ekonomiye katkı sağlayacak atık yönetimi yaparak sürdüreceğiz. Binaların, tesislerin ve büyük yapıların en son teknoloji ve sisteme göre yıkılıp, sıfır atık oluşturacak atık yönetim sistemleriyle desteklenmesi gerekmektedir. Bu sayede yıkımlarda, iş sağlığı ve güvenliği koşullarını en üst seviyede uyularak insan hayatı riske girmeyecektir Aynı zamanda çevreye zarar verilmeyecek ve yıkım sonucu oluşacak atıklar geri dönüşüm sayesinde ekonomiye hammadde sağlayacak ve yıkım atıklarından oluşacak devasa atık miktarlarının atık depolama alanlarına dökülmesi ve çevre tehdidi olması önlenecektir”.
Technical Demolition Services’in İngiltere’de kurulmuş bir yıkım firması olduğunu söyleyen TDS Commercial Director Craig Wilson, “Türkiye’de yeni yıkım projeleri üstlenebilmek için Eral Yıkım’la yaptığımız bu işbirliği nedeniyle çok heyecanlıyız. Bu işbirliği Avrupa’da kazandığımız tecrübe ile Eral Yıkım’a güç katmak, yıkım uygulamalarının gelişmesini desteklemek ve güçlü bir birliktelik yaratmak amacıyla kurulmuştur. Biz Technical Demolition Services olarak bu işbirliği için çok heyecanlıyız ve uzun süre devam edeceğine inanıyoruz” dedi.
ERAL Yıkım’ın kentsel dönüşüm sürecinde ortaya çıkacak olan yıkım ve atık dönüşümü konusunda hizmet verileceğine işaret eden yöneticiler, ERAL Yıkım’ın Haliç, Galataport ve Atatürk Havalimanı gibi farklı projelerin yıkımına da talip olduğunu söyledi.