İsveç hükümetinin girişimi kent planlama ve kamu yönetimi inisiyatifi SymbioCity Kıdemli Danışmanı mimar Stellan Fryxell, 'Urban Toolbox' (kentsel alet çantası) kavramıyla desteklediği bütüncül planlama yaklaşımının İstanbul dahil tüm kentlere uygulanabileceğini vurguladı.
"Sürdürülebilir Bir Kent Modeli Yaklaşımı: SymbioCity" başlıklı konuşmasında süreç yönetimi ve tasarım kavramlarına odaklanan Fryxell; projeyi "mimarlık, tasarım, enerji, ulaşım, atık yönetimi, su yönetimi, iletişim ve bilgi konularını kentsel gelişim ve planlama modelinde entegre eden inovatif bir yaklaşım" şeklinde özetledi.
Küresel ölçekte her yıl 70 milyon yeni sakininin kentsel nüfusa eklendiğine dikkat çeken Fryxell, kentlerin gelişimini bu rakamdan hareketle değerlendirmek gerektiğini savunarak; "Kentler (coğrafi anlamda) kendi nüfuslarından daha hızlı bir büyüme kaydediyor. Avrupa kentleri 1950'lerin ortasından bu yana ortalama %78 oranında genişlerken, nüfusları sadece %33 oranında artış gösterdi." dedi.
Enerji kaynaklarına dair de rakamlar paylaşan Fryxell, dünyadaki enerji ihtiyacının %80'inin halen fosil yakıtlarla karşılandığını hatırlattı. Bu verilerin ardından kentleşme için nasıl bir rol modelinin benimsenebileceği sorusunu ortaya atan Fryxell, Stokholm kent merkezinde gerçekleştirilen çevre dostu 'Hammarby Sjörstad' projesini görseller ve karşılaştırmalı tablolar eşliğinde aktardı.
Isıtma-soğutma santralleri, toplu ulaşım, 'carpool' (araba imecesi), 'congestion tax' (trafik vergisi), katı atık ve atık su yönetimi, eneji verimli beyaz eşya kullanımı, binalarda çevre dostu çözümler (yeşil çatı vb), arazinin verimli kullanımı, bisiklet yolları, peyzaj tasarımı, sokak boyunca park etme imkanı gibi alt başlıklardan yola çıkarak proje sürecini detaylandıran Stellan Fryxell, 'Urban Toolbox' (kentsel alet çantası) kavramıyla desteklediği bu bütüncül planlama yaklaşımının İstanbul dahil tüm kentlere uygulanabileceğine işaret etti.
Fryxell, konuşmasını şöyle tamamladı:
"İngiliz meslektaşlarımız, SymbioCity'yi nasıl bu kadar kısa sürede gerçekleştirdiğimize şaşırırken; Çinli meslektaşlar neden bu kadar zaman harcadığımıza şaşıyor. Projede yeski liman bölgesini yeniden işlevlendirirken, mevcut yapılara, mevcut strüktüre de aynı sistemleri uyguladık. Kenti planlarken yeşil alanları da planlamanız gerekiyor.
Ağaçlı bir yol, o bölgedeki mülklerin daha kazançlı hale gelmesi demek. Oysa ağaç hiç de pahalı bir şey değil. Öte yandan yarı özel-yarı kamusal alanların kalitesini artıran bir öğe... SymbioCity'de sonucun hem yatırımcı hem de kullanıcı açısından memnuniyet verici olduğu söylenebilir."