Kentplus ile Yola Devam Edeceğiz



Hurma ağaçlarıyla ünlenen ve Ataşehir'de inşa edilen 2 bin 44 konutun rekor sürede satılmasıyla tanınan Kentplus konseptinin kurucuları Emay-İpek İnşaat ortaklığının Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çağlar, Mimarsinan bölgesinin 5 yıl içinde yükselen bir değer olacağına inanıyor. Teslim tarihi 30 aydan önce 24'e, sonra da 18 aya çekilerek Ağustos 2007'ye alınan Kentplus Mimarsinan'da Emay İnşaat olarak tek başlarına çalıştıklarını dile getiren Çağlar, "Mimarsinan, İstanbul batıya doğru büyüdükçe geleceğin yıldızı olacak. Biz de tek başımıza veya ortağımız İpek İnşaat ile özellikle 2008 için Mimarsinan'da mutlaka yeni projeler yapacağız" diyor.

- Ataşehir'de satışlar tamamlandı. Kentplus Mimarsinan nasıl gidiyor?

Ataşehir tamamlandı ama bizim içimiz 2 bin 44'üncü ev sahibi de dairesine yerleşince rahat edecek. Aralıkta da projede yer alan 32 dükkanın ve bin 500 metrekarelik marketin satışı açık artırma usulüyle yapılacak. Sadece eczaneye neredeyse 500 kişiden talep geldi. Sosyal tesisi ise biz işletmek istiyoruz, müşteriler öyle istediği için. Tüm bunlar bitince bizim için Ataşehir de tamamlanacak. Mimarsinan'da ise satışlar Ataşehir kadar hızlı olmasa da gayet iyi gidiyor. 660 konutun yüzde 30'u satıldı ve yaza yaklaşırken ben çok daha hızlanacağını düşünüyorum. Mimarsinan kıymeti yeni yeni anlaşılan bir bölge.

- Yeni projeler düşünüyor musunuz aynı bölgede?

Mutlaka düşünüyoruz. Özellikle 2008 için yatırım yapıyoruz çünkü Avrupa Birliği ile ilişkilerin netleşeceği ve seçim stresinin aşılacağı, istikrarlı bir ortam olacak. Avcılar, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Hadımköy gibi sanayinin kalbinin attığı yerde çalışanlar için büyük önem arz ediyor Mimarsinan. O insanların yeni yaşam alanı olarak kabul edebilecekleri en iyi yer orası. 20 sene önce Florya nasıldı, 5 yıl sonra orası öyle olacak. Ayrıca kötü değil, çok iyi gelişiyor orası. Arsalar büyük olduğu için site tarzı yerleşimler yapılıyor. 5 yıl sonranın yıldızı Mimarsinan. Biz orada beş sene sonrasını hayal ederek yeni yatırım planları yapıyoruz. Gözümüze kestirdiğimiz araziler de var. Takipteyiz. Bölgenin gelişeceğine inanıyoruz. Kentplus ismi de bir marka oldu ve bundan sonra da böyle devam eder. Mimarsinan'da İpek'le yeni bir proje de yapabiliriz.

'Mortgage'a hiç de gerek yok'

- Bu yıl Mortgage yasalaşırsa konut piyasası nasıl etkilenir?

Mortgage'ın çıkması için faiz düşük olmalı. Ayrıca şimdiki sistem Mortgage'a çok yakın zaten. Uzun vade desen var, hem de ipoteğe dayalı. Karşılığında aldığınız konuttan başka teminat aranmıyor. Şu anki koşullar eşdeğer yani. Piyasa da kendini dengeliyor. Kimse de koşup 'aman Mortgage çıktı, ev alayım' diye beklemiyor. Eve ihtiyacı olan zaten alıyor. Yatırım isteyen de... Yasa, belki 60, 70 bin YTL'lik sosyal konut satışında olumlu etki yapar. Orta ve üst gelir grubunun çok beklediği bir şey değil. Faizler 1'e düşsün, yasanın çıkıp çıkmaması fark etmez, yine aynı hareketlilik yaşanır. Uygun fiyat, uygun faiz, uygun vade gerek. Aylık ödeyebileceğinin üstünde borca girmiyor kimse. Düşük fiyatlı konut için Mortgage anahtar olabilir ama haricinde gerek de yok.

Doğru yerde doğru konut

- Türkiye'de hep konut açığından söz ediliyor. Nasıl üstesinden gelinir bunun?

Konut açığı var ama bugün 10 bin konut yapılsa yarın herkes kapıda olmaz. Açık, uygun fiyatta konut için var. Fiyat hitap etmediğinden gelip alamıyorlar. Yapılan farklı hesaplara göre de farklı miktarlarda konut açığı tespit ediliyor ama mantıklı olan uygun fiyatta ekonomik seviyeye uygun konut üretimi. Düşük fiyatlı yapabilmek için de Gebze'ye uzaklara gitmek gerekiyor. Onu da vatandaş tercih etmiyor. Şehrin merkezindeki gecekonduda yaşamayı seçiyor. Yani, 100 bin adet konut açığı varmış diye tespit edip, 100 bin konut yapmak bu işi çözmüyor. Fiyatı önemli. Dönüşüm de öyle. Kötü koşullardalar ama Bakkalköy'de Dolapdere'de oturuyorlar. 50 bin YTL'lik ev için de Kurtköy'e gitmiyorlar.

'Biz konutu inşa ederiz bankalar finanse eder'

- Konseptinizin A kalitede B grubuna hitap ettiğini söylüyorsunuz. Maliyetlerin yükselmesinden sonra aynı strateji devam edebilecek mi?

Maliyet yükseldi ama biz bunu devam ettirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Biraz fiyat artıracağız, biraz sineye çekeceğiz fiyat artışlarını, bazı malzemelerde yerliye döneceğiz ama fiyatları çok yükseltmeyeceğiz.

- TOKİ'nin bankasız vadelendirme kampanyası satışlarınızı nasıl etkiledi?

Kampanyada yer aldık ama hiç öyle bir satış yapmadık. Satışımızın tamamını bankalar aracılığıyla yaptık. Müşterimiz de banka kredisini tercih etti. Kampanya süresince yararlanmak isteyen olsa öyle satardık. Bankayı aradan kaldırmak bize çok sağlıklı gelmiyor. Çünkü finanse etmek başka bir iş ve bizim işimiz değil. Biz inşa ederiz, yaparız ve bankalarla anlaşmalar yaparak kredi faizlerini aşağı çekeriz. Şu anda Vakıfbank ile çalışıyoruz mesela Mimarsinan için.

Orta sınıf en çok 300 bin YTL'lik konut almak istiyor'
"Konut açığının üstesinden gelmek için sayı olarak çok değil, uygun fiyatlı konuta ihtiyaç var" diyen Çağlar, kentsel dönüşüm projelerinden yararlanmak gerektiğine işaret etti.

"İstediğiniz fiyata konut yapın, alım gücü önemli. Herkes bir şekilde konut almayı kafasına koyunca 100 bin YTL'yi toparlıyor, 50 daha bulup ediyor, geri kalanı da ödeyebileceği kadar kredi ile tamamlıyor. B grubu böyle. Ayda 2, 3 bin YTL taksit ödeniyor ama üstü imkansız. Anketlerimizde '3+1'i kaç paradan alabilirsiniz' sorusuna 250-300 bin YTL cevabı geliyor. Biz de bunun üstünde projelerle ilgilenmiyoruz şu anda. Zaten çok lüks konut yapacaksam 100'den fazla yapmam. Butik olmalı... Bir de her yerde lüks konut yapılmaz. Boğaz'da, Etiler'de ya da Bağdat Caddesi'nde yapacaksanız yapın 1 milyon dolarlık konutu ama başka yerde yaparsanız satılmaz. Kurtköy'e milyonluk konut yapmak hayal peşinde koşmaktır. Türkiye'de lüks konut satın alabilecek kesim 10 bin kişidir. Bu sayı maksimum 20 bine çıkar. Dolayısıyla Türkiye'de konut için yatırım yapılacak yer; orta ve alt gelir seviyesidir. Alt gelir için arsa bulamıyoruz, o ayrı konu."